gezondheidssector

E-health: digitalisering in de gezondheidszorg

Duitsland verzwakt enorm in digitalisering in de gezondheidssector. Een studie van de Bertelsmann Foundation onthulde dit eind vorig jaar.

Terwijl de Duitse economie gelijke tred houdt met digitalisering en zelfs het voortouw neemt in sommige sectoren, blijft de gezondheidssector ver achter. Hoe massaal is de Digital Health Index, die 17 verschillende landen vergelijkt op basis van de digitale technologieën die worden gebruikt in hun gezondheidszorgsystemen. Duitsland bezet de voorlaatste plaats, net voor Polen.

E-health

Estland staat veruit bovenaan in de index, gevolgd door Canada en Denemarken. Gemeenschappelijk aan al deze landen is de combinatie van een effectieve digitaliseringsstrategie, een sterk en deskundig politiek leiderschap in het veld en een goed gevestigde instelling om het digitaliseringsproces te coördineren. Uiteraard worden recepten digitaal verzonden, patiëntendossiers worden gedigitaliseerd en onderzoeksresultaten, medicatieplannen, enz. Kunnen online bekeken worden, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het Duitse gezondheidszorgsysteem schiet nog steeds tekort in al deze ontwikkelingen.

Ministerie van Volksgezondheid in actie

Een deel van de studie was ook om te onderzoeken hoe de "beleidsactiviteit", dwz de politieke, strategische benadering van de landen, wordt aanbevolen. De federale minister van volksgezondheid Jens Spahn had ondertussen de behoefte aan actie erkend en begreep het beroep op de politiek. Er is bijvoorbeeld recentelijk meer nieuws over e-health dan in de afgelopen 14 jaar, maar experts waarschuwen voor snapshots. Vorige maand, verdedigde de heer Spahn zijn politieke agenda weer op het gebied van e-gezondheid op het DMEA. Hij waarschuwde bijvoorbeeld Peter Haas (hoogleraar medische informatica aan de FH Dortmund) dat er in plaats van de vele snelle beslissingen een algemene strategie voor een realistische implementatie nodig is. Ad-hocmaatregelen brengen het systeem niet verder en discrimineren nu al mensen die ziek zijn. Steeds meer stemmen twijfelen aan de koers van de federale regering. De woordvoerster van het gezondheidsbeleid voor de Groenen, Maria Klein-Schmeink, wees erop dat een elektronisch patiëntendossier alleen zin heeft als de patiënten als het ware hun voordelen begrijpen.

Oplossingen al beschikbaar

Er is nog veel te doen en Duitsland heeft veel inhaalbewegingen te doen op het gebied van e-health. Intelligente oplossingen voor het implementeren van vele strategieën zijn al lang beschikbaar. Bedrijven maken duidelijk dat beleidsmakers hun voorbeeld moeten blijven volgen en dat zij met een gemeenschappelijke, uniforme strategie ook de gezondheidssector moeten digitaliseren.

14 juni 2019

Lees meer over:
Zorg Digitalisering E-health

Intelligente infrastructuur voor het IoT

Onderzoekers van de Universiteit van Magdeburg werken momenteel aan een slimmere structuur voor Internet of Things.

Lees verder

Eén Cloud voor Europa

Om te ontsnappen aan de Amerikaanse dominantie op het gebied van Cloud-soevereiniteit, zet de Duitse regering momenteel voort met de oprichting van een Europese Cloud.

Lees verder