ERP-markt

De ERP-markt blijft groeien

De analoge tijden in bedrijven lijken voorbij. Succesvolle bedrijven zonder een ERP-systeem zijn ondenkbaar.

De ERP-markt blijft groeien. Wereldwijd werd dit geschat op $ 33,6 miljard in 2017. Tegen 2023 zal dit nu naar verwachting stijgen tot 47,85 miljard dollar, wat overeenkomt met een jaarlijks groeipercentage van 6,07%. De investeringsbereidheid van bedrijven blijft groot. Een recente studie van Trovarit AG, die net op tijd werd gepubliceerd voor de ERP-Tage 2019 in Aachen, bevestigt deze trend. Volgens de studie "ERP in de praktijk" is 45% van alle bedrijven van plan om in ERP-systemen te investeren. 11% van deze bedrijven zijn initiële investeerders, dus ze hebben nog geen ERP-systeem in hun bedrijven geïmplementeerd.

Geen toekomst zonder het ERP-systeem

Belangrijke groeifactoren die verantwoordelijk zijn voor de toename zijn onder meer consistente beschikbaarheid van gegevens binnen de onderneming, zorgen voor snelle besluitvorming, realtime gegevensanalyse en de mogelijkheid om het beheer te stroomlijnen. De toenemende specialisatie in de industrie leidt er ook toe dat bedrijven hun oude oplossingen vernieuwen of uitbreiden. Steeds nieuwe mogelijkheden om andere systemen aan te sluiten, meer geavanceerde functies en zelfs branchespecifieke oplossingsconcepten beloven de markt ook in de toekomst dynamisch te houden. Hoewel veel bedrijven momenteel alleen individuele gebieden behandelen, zoals financiële boekhouding of orderverwerking van ERP-oplossingen, boeken andere bedrijven al vooruitgang, waardoor aanzienlijk meer gebieden zoals warehousemanagement of online trading op hetzelfde systeem kunnen worden uitgevoerd.

Vooral kleine bedrijven profiteren hiervan

Het is vaak niet gemakkelijk geweest voor kleine bedrijven om uitgebreid met ERP-systemen om te gaan. Ze missen vaak de nodige middelen van financiële en tijdelijke aard, evenals voldoende IT-kennis. Het steeds gebruiksvriendelijker ERP-systeem, ook qua prijs, is echter altijd gericht op direct gerichte MKB-bedrijven. Om als klein bedrijf te concurreren, gebruiken steeds meer kleine bedrijven analyse-instrumenten binnen ERP-systemen om hun groeimogelijkheden te maximaliseren.

De markt van ERP-aanbieders past zich hier ook aan aan. Meer en meer kleinere ERP-aanbieders betreden de markt en specialiseren zich steeds meer in een specifieke branche- en bedrijfsgrootte. In 2007 had SAP bijvoorbeeld een marktaandeel van 56% op de Duitse ERP-markt, maar vijf jaar later slechts 22%. Het aandeel kleinere aanbieders groeide in dezelfde periode van 28% naar 53%. Natuurlijk profiteren kleine bedrijven hier enorm van en herkennen ze steeds meer hun kansen en beginnen ERP-systemen en hun mogelijkheden te bestuderen.

31 juli 2019

ERP systeem software MKB

Exact neemt HR-cloudsoftwareleverancier Officient over

Belgische oplossing maakt beheer van HR-taken in één systeem mogelijk.

Lees verder

Een ERP implementeren tijdens een lockdown

Voor veel bedrijven brengt de coronapandemie ook grote onzekerheid met zich mee en grote vrees voor de toekomst.

Lees verder