Arbeidstekort

Bekwaam arbeidstekort in het tijdperk van digitalisering

Niet alleen in het Nederland is er een groot te kort, ook Duitsland heeft te kampen met meer vraag dan aanbod naar geschikte IT'ers.

IT-specialisten ontbreken bij elke sollicitatieronde bij Duitse bedrijven. Nu dreigt het tekort aan geschoolde arbeiders zelfs de groei van de Duitse economie te schaden. Het tekort aan geschoolde arbeiders wordt langzaam maar zeker een serieus probleem voor de Duitse economie. Er ontstaat een recordkloof tussen vraag en aanbod. In de tussentijd ontbreken ongeveer 60.000 IT-specialisten, vier jaar geleden was dat slechts een derde. Maar niet alleen op dit punt is er gebrek aan geschikte mankracht, maar alle MINT-beroepen (wiskunde, informatica, natuurwetenschappen en technologie) hebben het moeilijk. Uiteindelijk konden dit jaar 311.000 banen niet worden ingevuld.

Digitalisering vordert gestaag op alle gebieden van het leven en de behoefte aan geschoold personeel groeit. Natalie von Siemens, woordvoerder van het National MINT Forum, zei in een artikel in het Handelsblatt op 21.05.19 dat STEM-onderwijs bovenaan de prioriteiten van het onderwijsbeleid stond. Er is een gebrek aan technologie op scholen, in plaats van STEM-leraren. Ze beveelt meer samenwerking met buitenschoolse initiatieven aan.

De Beierse Kamer van Koophandel ziet echter een andere ontwikkeling als verantwoordelijke voor het tekort aan geschoolde werknemers. Veel jonge mensen nemen liever een academische weg, daarom zijn stages in STEM-beroepen vaak niet bezet. De ambachtelijke sector biedt uitstekende kansen voor jongeren om zich op lange termijn te verzekeren en zelfs ongebruikelijk hoge kansen op een succesvolle zelfstandige activiteit. De hoogconjuctuur fase voorziet in meer facturen, de verkoop stijgt en de kansen om overgenomen te worden op de lange termijn zien er goed uit, omdat veel ouderen op de korte en middellange termijn met pensioen zullen gaan. In sommige ambachtelijke beroepen verdien je vandaag al meer dan waar dan ook met een bachelordiploma. Dit blijkt uit de kostenlijst van het Federaal Uitzendbureau.

Expertise uit het buitenland

Maar al deze benaderingen kunnen het probleem alleen achteraf oplossen. Deskundigen zijn er zeker van dat zonder geschikte specialisten uit het buitenland schade aan de Duitse economie niet kan worden voorkomen. "Duitsland heeft een jaarlijkse immigratie-eis van ten minste 260.000 mensen tegen 2060. Alleen op deze manier is het mogelijk om de demografische achteruitgang van het arbeidsaanbod te beperken tot een niveau dat acceptabel is voor de economie. De studie gaat verder met te zeggen dat er ongeveer 114.000 mensen nodig zijn Immigranten uit EU-landen en ongeveer 146.000 immigranten uit derde landen buiten de EU.

Ondertussen is er bij de zoektocht naar geschikt personeel veel vraag naar creativiteit. Work-life balans, flexibele werktijden of thuis werken zijn slechts een paar kernwoorden die nu bekend zijn bij de huidige werkgevers. Recruting en onboarding worden centrale thema's voor veel, zelfs middelgrote bedrijven.

24 juli 2019

ERP Digitalisering

Exact bouw7 vergroot efficiëntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder

Mobile ERP wordt beter

Mobiliteit is het modewoord in digitalisering. Maar vaak kunnen de mobiele versies van de ERP-systemen niet doen wat ze beloven. Tot nu toe.

Lees verder