ERP voor voedselproducenten
ERP-software helpt voedselproducenten om hun resources optimaal te benutten. Wij leggen uit hoe de functionaliteiten van ERP de voedingsmiddelenindustrie duurzaam kan ondersteunen.
De voedingsmiddelenindustrie heeft speciale eisen voor geschikte ERP-software. Daarom willen we de deze sector in de context van de Europese markt nader bekijken en belangrijke ontwikkelingen en trends bespreken. Daarvoor kijken we naar de algemene functionaliteit van een ERP-software en verduidelijken we waarom het zinvol is om te vertrouwen op branchespecifieke ERP.
Inhoudsopgave
De definitie van ERP
De afkorting ‘ERP’ staat voor ‘Enterprise Resource Planning’. Het is bedoeld om bedrijfsprocessen te optimaliseren en zo efficiënt mogelijk om te gaan met resources. ERP-software biedt precies dit. Alle bedrijfsprocessen worden in eerste instantie digitaal in kaart gebracht. Op deze wijze worden gegevens en data met iedereeen gedeeld en werken alle afdelingen nu met dezelfde informatie. Dit heeft ook invloed op de processen.
Deze processen kunnen afdelingsoverstijgende worden opgezet. Hierdoor zijn er minder resources nodig voor de individuele processen. In dit verband zijn resources alle operationele middelen die beschikbaar zijn voor het bedrijf om zijn eigen zakelijke doeleinden te vervullen. Dat zijn zoals:
- Materialen zoals grondstoffen, materialen en componenten
- Gereedschap zoals werkmaterialen
- Machines zoals productie-installaties en robots
Met ERP-software kunnen alle ‘resources’ optimaal worden verdeeld over de bestaande processen zonder knelpunten of verspilling te creëren. Op de lange termijn biedt het gebruik van ERP-software de mogelijkheid om een enorme hoeveelheid middelen te besparen op alle gebieden van een bedrijf en deze ergens anders te gebruiken.
De ERP-software verbetert ook de samenwerking in het bedrijf tussen alle afdelingen. Informatie wordt sneller gedeeld, processen zijn transparanter en de foutgevoeligheid kan worden verlaagd. De gemeenschappelijke database maakt het mogelijk om afdelingsoverschrijdende processen op te stellen. Deze zijn dan aanzienlijk meer hulpbronnenbesparend en maken verdere capaciteiten vrij.
Waarom heeft u voor een voedselproductiebedrijf sectorspecifieke software nodig?
Elk ERP-systeem bestaat uit verschillende modules en dus verschillende functionaliteiten. Elke module heeft tal van functies en bestrijkt een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf. De functies ondersteunen verschillend dagelijkse taken op dit gebied en nemen soms hele processtappen over.
Basismodules en branchespecifieke modules zijn bijvoorbeeld te vinden in ERP-software. Afhankelijk van de behoeften van het bedrijf bestaat een ERP-software uit alle modules die nodig zijn om uw eigen processen volledig in kaart te brengen. Mogelijke modules kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Business Intelligentie
- Klantrelatiebeheer
- Documentbeheer
Zo heeft niet elk bedrijf een productiemodule, maar CRM en documentenbeheer komt veelal van pas. Veel ERP-leveranciers hebben zich daarom in de loop der jaren gespecialiseerd in bepaalde sectoren en hebben hun ERP-software aangepast aan de behoeften van bepaalde bedrijven.
Op de ERP-markt zijn er dus veel branchespecifieke oplossingen die veel beter in de behoeften van specifieke branches voorzien en al veel belangrijke functies voor een specifieke branche bevatten in hun standaardversies. Een generieke software is meestal veel minder in staat om aan alle behoeften van een bedrijf te voldoen dat al in de standaard staat. Veel aanpassingen zijn hier nodig, die meestal gepaard gaan met grote inspanningen en extra kosten.
Waarom is er specifieke ERP-software nodig voor voedselproducenten?
Voedselproducenten hebben speciale eisen voor ERP-software vanwege de vele wettelijke voorschriften en eisen, wat vooral tot uiting komt in een consistent transparante supply chain en uitgebreid kwaliteitsmanagement. De productie moet ook in kaart worden gebracht. Recepten moeten eenvoudig en snel aan te passen zijn, zodat de productie nooit tot stilstand komt. ERP-software voor de voedingproducenten bevat daarom tal van functies die alle uitdagingen ondersteunen. Bij het verwerken van hanteren van voedsel moeten bijvoorbeeld de koude keten worden nageleefd of moeten procesdata constant in het zicht worden gehouden. ERP-software maakt een transparante organisatie van alle goederen mogelijk en zorgt voor een beter beheer, van ontvangst tot levering van goederen.
De juiste leverancier van ERP-software vinden voor een voedselproductiebedrijf
Het is niet altijd eenvoudig om de juiste leverancier en het juiste ERP-systeem te vinden. Er zijn vele verschillende ERP-softwareoplossingen op de markt, die allemaal hun eigen voor- en nadelen en functionaliteiten hebben. Daarom is het aan het begin van elke zoektocht eerst nodig om erachter te komen wat u eigenlijk zoekt.
Een eigen analyse over de eigen situatie geeft informatie over waar precies het potentieel zit en wat er van de nieuwe ERP-software wordt verwacht. Van hieruit moeten er vervolgens concrete doelen worden afgeleid die met de nieuwe ERP-software moeten worden nagestreefd. Deze worden vervolgens vastgelegd in een vereistespecificatie. Ook alle andere randvoorwaarden voor het project worden hier ook beschreven. Deze hebben betrekking op het budget, het tijdsbestek, het aantal gebruikers, de vereiste integraties, de IT-infrastructuur en andere zaken.
Welke functies heeft ERP nodig in de voedelselproductiesector?
Laten we eens kijken naar een paar essentiële functies van ERP-software voor voedselproducenten. Er moet echter worden vermeld dat elk bedrijf andere vereisten heeft voor ERP-software. Daarom kunnen de hier genoemde functies van groot belang zijn voor het ene bedrijf, terwijl ze minder prioriteit hebben voor het andere bedrijf.
MES, een uitvoeringssysteem voor de productie
Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie zijn productiebedrijven. Ongeacht de geproduceerde goederen hebben deze bedrijven één ding gemeen: ze profiteren aanzienlijk van het gebruik van een zogenaamd ‘Manufacturing Execution System’, kortom MES.
MES als onderdeel van de ERP-software
De MES-software moet niet worden opgevat als een afzonderlijke oplossing, maar als een belangrijk onderdeel van het ERP-systeem. MES maakt real-time planning, controle en monitoring van de productie mogelijk. Dankzij een geïntegreerde MES als onderdeel van een ERP-softwaresysteem kunnen bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie bijvoorbeeld direct ingrijpen in geval van een incident en downtime voorkomen.
Geïntegreerd kwaliteitsmanagement
Voedselproducenten staan onder grote verantwoordelijkheid. Internationale normen zoals ISO 9000 (kwaliteitseisen) of ISO 22000 (voedselveiligheid) moeten te allen tijde worden nageleefd. Daarnaast is er volgens de voedselvereniging een toenemend volume aan (wettelijke) eisen. In de voedingsmiddelenindustrie hebben deze bijvoorbeeld betrekking op hygiëne, transparantie en traceerbaarheid. Daarom is een adequaat kwaliteitsmanagement voor operationele zelfcontrole noodzakelijk.
De schaalbaarheid van ERP
De schaalbaarheid van ERP-software verwijst naar het vermogen om zich aan te passen aan de groeiende eisen van een bedrijf in termen van de prestaties van het systeem. Het gaat dus om flexibiliteit in het aantal gebruikers of de benodigde opslagcapaciteit.
Uitbreidbaarheid van het functiebereik
Zowel de markt als individuele bedrijven ontwikkelen zich voortdurend en passen zich aan nieuwe omstandigheden aan. Daarom is het van bijzonder belang dat nieuwe functies zo gemakkelijk mogelijk kunnen worden ingezet als ze nodig zijn.
Een holistische integratie van het softwarelandschap
Uiteindelijk is alleen een volledig geïntegreerde ERP-software een efficiënte software. Geïsoleerde oplossingen beperken de naadloze uitwisseling van informatie aanzienlijk en verminderen de efficiëntie van processen aanzienlijk. Over het algemeen schatten deskundigen dat in de toekomst een toenemend netwerk van de hele toeleveringsketen in de voedingsmiddelenindustrie te verwachten is. In de toekomst is het bijvoorbeeld mogelijk om productieplanning uit te voeren op basis van realtime consumentengegevens.
Conclusie: Branchespecifieke ERP kan een voedselproducent duurzaam ondersteunen
De voedingsmiddelenindustrie heeft, net als elke andere sector, individuele, branchespecifieke eisen aan geschikte ERP-software. Alleen door branchespecifieke functies kan software voedselproducenten duurzaam ondersteunen. Het is belangrijk dat de functies van een systeem niet losstaand zijn van elkaar, maar een holitstisch onderdeel vormen van een ERP-systeem. Daarom is het ons advies om te zoeken een een leverancier met de branchekennis en sectorspecifieke software.
Start uw ERP selectie
Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming
Casestudy: Het Urker Zalmhuys - Clæver Systems
Waarom Het Urker Zalmhuys, leverancier van verse en gerookte zalm van hoogwaardige kwaliteit, kiest voor Clæver ERP van Clæver Systems.
Lees verderCasestudy: Kramer Fish - Clæver Systems
Waarom Kramer Fish, de onafhankelijke -en multifunctionele visverwerker, kiest voor Clæver ERP van Clæver Systems.
Lees verderCasestudy: Visco Visgroothandel - Clæver Systems
Waarom Visco Visgroothandel, gespecialiseerd in het aanleveren en verwerken van verse vis tot gebruiksklare producten in de keuken, kiest voor Clæver ERP van Clæver Systems.
Lees verder