nieuw ERP systeem

Tijd voor een nieuw ERP systeem?

Als uw bedrijf voldoet aan 1 van deze 4 kenmerken is het tijd voor een nieuw ERP systeem.

1. Niet meer tevreden met het oude (“legacy”) systeem

De meest voorkomende reden waarom bedrijven uitkijken naar een nieuw systeem is dat zij niet langer tevreden zijn over hun huidige ERP-software. Dit werd bevestigd in het onderzoek “The cost of doing nothing” van de Aberdeen Group.

Deze onvrede wordt niet altijd veroorzaakt door gebrekkige dienstverlening van de ERP leverancier. Wat ook vaak gebeurt is dat naarmate een bedrijf groeit, de behoeftes aan ERP veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat internationaal wilt gaan werken. Een groot deel van de markt is niet erg geschikt om internationale operaties te ondersteunen. De stap naar het buitenland betekent dan ook een overstap naar andere ERP software.

2. De ondersteuning stopt voor het huidige systeem

Zelfs als een bedrijf nog steeds tevreden is met hun ERP software kan het zijn dat het tijd is voor een nieuw systeem. De ERP markt is zeer competitief met veel toe- en uittredende aanbieders. Overnames, faillissementen en een verandering van focus zijn aan de orde van de dag.

Het gebeurt regelmatig dat een leverancier besluit te stoppen met support voor een ouder systeem. Dit veroorzaakt direct problemen voor bedrijven die willen doorwerken met die software.

Er kan dan wel via maatwerk en inhuren van extra programmeurs het systeem draaiende worden gehouden, maar hierdoor schieten de onderhoudskosten omhoog. Wij adviseren dan ook altijd om in zo een situatie een nieuw systeem te overwegen.

Een vergelijkbare situatie kan ontstaan als een bedrijf een systeem gebruikt dat het zelf heeft gebouwd. Vaak zit alle ontwikkelkennis bij één of enkele werknemers. Als deze om wat voor reden uit dienst treden, valt direct alle technische support weg.

3. Een bedrijf kijkt of het zich kan verbeteren

Ook in de ERP wereld geldt: stilstand is achteruitgang. Zelfs als een systeem prima werkt blijven bedrijven om zich heen kijken of er verbetering kan worden gerealiseerd met andere ERP software.

Als een bedrijf dit niet doet, loopt men het risico dat belangrijke ontwikkelingen worden gemist. Denk aan toepassingen voor de “Internet of Things”. Veel mensen associëren dit met slimme koelkasten of zelfrijdende auto’s. Echter zijn er voor heel veel bedrijven nu al belangrijke concurrentievoordelen mee te behalen.

Neem als voorbeeld een klein productiebedrijf. Als hun machines met het internet verbonden zijn, kunnen deze zelf aangeven wanneer een onderdeel aan vervanging toe is of al defect is. Dit voorkomt dat de productie helemaal stil komt te liggen door kapotte productiemiddelen.

4. Een bedrijf is nog niet geautomatiseerd.

Er zijn nog genoeg bedrijven die nooit een ERP systeem hebben geïmplementeerd. Vooral bij kleineren bedrijven en startups wordt de aanschaf van ERP nogal eens uitgesteld. Dat is te begrijpen, want investeringen in software kunnen flink oplopen terwijl niet voor iedereen meteen duidelijk is wat de voordelen zijn.

Bij dit soort bedrijven werken ze vaak met aparte informatiesystemen. Het ergste is als in Excelbestanden wordt gewerkt die vervolgens worden rondgemaild. Dit zorgt ervoor dat er een oerwoud van verschillende databases ontstaan met overlappende gegevens en inconsistente data.

De voordelen van een ERP systeem

Vroeg of laat wordt het duidelijk dat de aanschaf van een ERP systeem onvermijdelijk is. Een terecht besluit, wat ERP zorgt voor veel belangrijke voordelen. Deze voordelen zijn letterlijk te veel om op te noemen, omdat deze verschillen per type systeem, sector, bedrijfsgrootte etc. Daarom geven wij enkel een kort overzicht van de voordelen die altijd gelden als u een ERP systeem aanschaft.

Één centrale database

In plaats van alle losse systemen wordt er nu één centrale database gebruikt. Dit betekent ook dat data maar één keer hoeft te worden ingevoerd, waarna de gegevens beschikbaar voor zijn voor alle bevoegde medewerkers. Niet alleen levert dit enorme tijdwinst op, het is ook minder foutgevoelig en zorgt voor consistente data.

Realtime overzicht bedrijfsprocessen

Een tweede voordeel is de snelheid waarmee de data zichtbaar worden. Op het moment dat gegevens zijn ingevoerd in het ERP dan zijn deze zonder vertraging (real time) zichtbaar voor iedereen die daar bevoegd door is. Er zijn grote nadelen aan het werken met verouderde data. 

Bedrijfsprocessen worden met elkaar verbonden

Met een ERP-systeem worden bedrijfsprocessen met elkaar verbonden. Hierdoor kunnen verschillende de werkzaamheden beter op elkaar worden afgestemd, wat weer zorgt voor kortere doorlooptijden en een verbeterde service.

Dataveiligheid

Steeds meer bedrijven beseffen het belang van dataveiligheid. Het kan catastrofaal zijn wanneer gevoelige data kwijt raakt of gestolen wordt. Het beschermen van data is eenvoudiger als alles is gecentraliseerd in één overkoepelend systeem.

Lees meer over:
Nieuw ERP systeem
Leverancier van de maand

Dynamics BI

Dynamics BI is onderdeel van SucceedIT en biedt Business Intelligence oplossingen aan voor je bedrijf.

Lees verder
Leverancier van de maand

Casestudy: Max Guitar - NAVConsultants

Ontdek waarom deze leverancier van gitaren, versterkers, effecten en accessoires kiest voor de ERP software van NAVConsultants.

Lees verder