Voordelen hybride ERP

De voordelen van een hybride ERP systeem

In dit artikel gaan wij uitgebreid in op de voordelen van hybride ERP zodat u zelf kunt beslissen of hybride ERP voor u interessant is.

U bent misschien wel bekend met de term “hybride ERP”. Bij deze vorm van implementatie worden de functies verdeeld tussen een on-premises én een online ERP systeem. Overigens ligt het zwaartepunt bij hybride implementaties op traditionele on-premises ERP. Alleen specifieke en zorgvuldig geselecteerde applicaties van de Cloud worden gebruikt. De meeste van deze applicaties functioneren prima op zichzelf en verwerken geen gevoelige data. Dit betekent ook dat de applicaties geen kritisch effect hebben op uw onderneming: de kosten en het risico zijn daarom over het algemeen laag.

De voordelen van hybride ERP

Belangrijke vraag blijft natuurlijk: waarom doen bedrijven dit? Zij doen dit omdat hybride ERP een aantal belangrijke voordelen heeft. Dit geldt met name voor bedrijven die willen profiteren van de voordelen van online ERP maar nog steeds huiverig zijn om daar volledig afhankelijk van te zijn. In dit artikel gaan wij uitgebreid in op de voordelen van hybride ERP zodat u zelf kunt beslissen of hybride ERP voor u interessant is.

1. Mogelijkheden tot stapsgewijze integratie

Veel bedrijven vinden het implementeren van een ERP systeem eng. Naast dat er een grote investering van zowel tijd als geld nodig is, is het niet altijd zeker of de vele potentiële voordelen van ERP daadwerkelijk worden gerealiseerd. Met hybride ERP kunnen bedrijven nieuwe functionaliteiten als het ware “testen”. Bij tevredenheid kunnen deze eventueel worden geïntegreerd in het bestaande on-premises ERP systeem.

Erg veel bedrijven maken gebruik van deze strategie. Vaak genoeg komen wij bedrijven tegen die ooit een on-premises ERP implementatie hebben gedaan waarbij zij functionaliteiten integreerde die op dat moment relevant waren. Na een tijdje gaan ze nadenken over mogelijkheden om ook andere processen te automatiseren en kiezen dan in eerste instantie voor Cloud gebaseerde oplossingen.

Voorbeeld:

Een productiebedrijf heeft een on-premises ERP systeem geïmplementeerd waarmee cruciale functionaliteiten zoals manufacturing resource planning (MRP) worden ondersteund. Nu het bedrijf aan het groeien is wil het getalenteerde werknemers beter in de gaten houden en ontwikkelen. Om deze nieuwe manier van HRM te ondersteunen wordt nagedacht over het gebruik van “employee performance management software”. Het is echter niet helemaal duidelijk of de investering in deze nieuwe functionaliteit de moeite waard is. Er wordt daarom eerst voor een Cloud oplossing gekozen zodat kan worden getest of de software genoeg waarde creëert bij het identificeren, monitoren en ontwikkelen van jong talent. Bij succes kan worden besloten om de functies onderdeel te maken van het bestaande ERP systeem.

2. De ene database is de andere niet

Veel bedrijven zien af van online ERP omdat zij denken dat hun data dan niet goed genoeg beveiligd is. Als u zich hier ook zorgen over maakt dan doet u er goed aan om te bedenken dat niet alle databases hetzelfde zijn. Het is voor te stellen dat u niet graag data over uw personeel of financiële gegevens opslaat in de Cloud. U kunt echter wel nadenken over Cloud oplossingen waarbij informatie over voorraden wordt verwerkt. Deze data is een stuk minder gevoelig en het is dan minder erg als data verloren raakt of gestolen wordt.

3. Werkbesparing van IT afdeling

Veel bedrijven zijn aangetrokken tot de vele voordelen van Cloud. Een van deze voordelen is dat u werk weg haalt bij uw IT afdeling waardoor zij zich op andere projecten kunnen richten. Het onderhouden, updaten en beschermen van online ERP systemen gebeurt tenslotte volledig door de leverancier. Ook als u liever voor een on-premises oplossing kiest, kunt u nadenken of u voor bepaalde functionaliteiten niet liever Cloud-gebaseerde systemen wilt gebruiken. Als het lukt om een groot deel van de modules via de Cloud te “outsourcen” kan dit veel werk schelen voor uw IT afdeling.

Voorbeeld:

Een groothandel wil op het gebied van co-marketing samenwerken met een leverancier. Zo kan de groothandel een plek krijgen in de nieuwsbrief die door de leverancier naar haar klanten wordt gestuurd. Bij het opzetten van de campagne kan de samenwerking worden ondersteund door een documentenmanagementsysteem (DMS). Visuals en teksten kunnen over en weer worden aangepast zonder chaotisch e-mail verkeer. Hoewel DMS nu dus waarde kan hebben, gaat het te ver om deze functie direct te integreren in het huidige ERP systeem. Het is dan een idee om een aparte Cloud dienst los van het ERP te beruiken. U heeft dan geen hoge investeringen, kan meteen beginnen en het is ook eenvoudig weer te stoppen.

4. Online ERP voor functionaliteiten die niet belangrijk genoeg zijn

Veel bedrijfsprocessen kunnen worden verbeterd door middel van automatisering. Deze automatisering vergt telkens een investering van zowel geld, tijd en energie. U moet dus iedere keer afwegen of het de moeite loont om tot automatisering over te gaan. Naarmate er meer functionaliteiten worden toegevoegd aan uw ERP systeem zal dit ook meer onderhoud vergen. Het kan dan echter wel een goed idee zijn om voor deze bedrijfsprocessen Cloud-gebaseerde modules te gebruiken die apart functioneren van uw ERP systeem.

Nadelen

Een hybride systeem heeft zoals u heeft kunnen lezen vele voordelen. Dit verschilt natuurlijk per bedrijf en het is dan ook belangrijk om de afweging voor uw eigen organisatie te maken. Daarom hebben we ook de nadelen van een hybride ERP voor u op een rijtje gezet. Neem alle voor en nadelen in weging wanneer u de keuze gaat maken. Een aantal kleine factoren kunnen een groot verschil maken.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder