Nadelen hybride ERP

De nadelen van een hybride ERP systeem

In dit artikel gaan wij uitgebreid in op de nadelen van hybride ERP zodat u zelf kunt beslissen of hybride ERP voor u interessant is.

In ons vorige artikel bespraken we al de voordelen van een hybride ERP systeem maar dit zou geen eerlijke analyse zijn als de nadelen van hybride ERP niet zouden worden genoemd. Hybride ERP systemen zijn ondanks de voordelen voor veel bedrijven namelijk een slechte keuze. Zorg dus dat u een goede afweging maakt in uw keuze.

1. Samenwerking tussen systemen kan moeilijk verlopen

Bij een hybride ERP worden dus met twee systemen tegelijkertijd gewerkt. In sommige gevallen werken de twee systemen totaal los van elkaar. Dit is echter niet ideaal: de gegevens van de Cloud-gebaseerde functionaliteiten komen nu niet direct in het on-premises ERP systeem terecht.

Nu heeft u natuurlijk de mogelijkheid om iedere keer de gegevens te exporteren van het Cloud systeem en deze vervolgens manueel in te voeren in het andere ERP systeem. Dit is echter een zeer inefficiƫnte manier van werken en veroorzaakt waarschijnlijk veel irritatie bij uw personeel. De meeste bedrijven zoeken daarom toch een manier om de twee systemen met elkaar te verbinden. Dat is echter niet eenvoudig. Vooral als belangrijke modules in de Cloud voor langere tijd moeten communiceren met een on-premises systeem kan de implementatie erg complex worden. Zelfs leveranciers die zowel SaaS als on-premises ERP leveren hebben vaak slechte of niet-bestaande koppelingen tussen de twee systemen.

2. Hoge TCO van hybride systemen

Kostenreductie wordt vaak genoemd als een voordeel van hybride ERP systemen. Zo is er minder geld nodig voor onderhoud omdat dit door de leverancier zelf wordt verzorgd. Het is echter lang niet zeker of een hybride ERP systeem daadwerkelijk financieel voordeel oplevert. Sterker nog, er wordt dikwijls beweerd dat bij een hybride implementatie de kosten vaak hoger uitvallen dan anders.

De keuze voor hybride ERP implementatie zorgt vaak dat losse systemen allemaal naast elkaar bestaan. De moeite die gedaan moet worden om alle systemen met elkaar te verbinden kan serieuze kosten met zich mee brengen.

De lage opstartkosten van online systemen zijn vaak een overweging om een deel van de functionaliteiten naar de Cloud over te brengen. Maar juist omdat de integratie tussen online en on-premises zo moeizaam kan zijn, blijven veel bedrijven uiteindelijk de modules in de Cloud gebruiken. De lage opstartkosten worden dan op een gegeven moment ingehaald door hoge licentiekosten.

Heeft Hybride ERP de toekomst?

Nu de belangrijkste voor- en nadelen bekend zijn kunnen we het hebben over de populariteit van Hybride ERP. Om kort antwoord te geven op de bovenstaande vraag: ja, hybride ERP heeft de (nabije) toekomst. Veel bedrijven hebben plannen om op korte termijn over te gaan op een online ERP systeem.

Veel van deze bedrijven gebruiken op dit moment al een traditionele on-premises ERP systeem. De overgang naar de Cloud zal dan ook vaak uitlopen op hybride implementatie. Dit gaat zelfs zo ver dat Gartner gelooft dat hybride ERP de norm is binnen vijf jaar. Of in de toekomst deze bedrijven al hun functionaliteiten migreren naar online ERP is moeilijk te voorspellen. Een deel van de bedrijven zal altijd de voorkeur geven om de meest belangrijke bedrijfsprocessen te ondersteunen met een on-premises ERP systeem.

Voordelen

Men zou geen hybride ERP systeem gebruiken als het geen grote voordelen had. We hebben een overzicht gemaakt van de voordelen van een hybride systeem om te zien of deze ook voor uw bedrijf van toepassing zijn.

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder

5 tips om uw on-premises ERP software veilig te houden

On-premises ERP-software vereist speciale bescherming, vooral omdat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor de beveiliging. We geven je belangrijke tips.

Lees verder