ERP

De geschiedenis van ERP

Ontdek de oorsprong van Enterprise Resource Planning en de evolutie die het heeft doorgemaakt om te komen tot waar het vandaag de dag is.

Enterprise resource planning (ERP) software systemen komen voort uit manufacturing resource planning (MRP) systemen, die er al sinds de jaren 60 zijn, en waren er eerst alleen voor heel grote ondernemingen. Deze vroege softwaresystemen, die ook vaak functies hadden die je tegenwoordig in product lifecycle management (PLM) software systemen terug vindt, werden in eerste instantie door b.v. grote automobielfabrieken of defensie industrieën zelf gemaakt.

Zoals de eerste ERP systemen uit de maak industrie komen, zo werden in de jaren 90 ook moderne ERP systemen ingezet door grote productiebedrijven, die al lang gebruik maakten van gecomputeriseerde productie. Gedurende die vroege evolutie periode, begonnen systemen finance en accounting functies, human resources en de maintenance van de apparatuur te integreren, de focus lag niet meer alleen bij de productie. Zo rond het midden van de jaren 90 begonnen al sommige overheidsinstellingen en grote non profit organisaties ERP systemen te gebruiken.

Wat later begonnen de ERP leveranciers hun systemen kleiner te maken om ze aantrekkelijk te maken voor kleinere en middelgrote ondernemingen. Veel nieuwe software producten werden op de markt gebracht speciaal voor deze doelgroep. Daarnaast zorgde de komst van het internet en het beschikbaar komen van breedband verbindingen er voor dat cloud gebaseerde oplossingen beschikbaar kwamen, wat er weer toe leidde dat kleinere organisatie sneller overgingen tot de aanschaf van een ERP systeem.

Steeds meer keuzes

Omdat ERP software in de beginjaren maar een beperkt aantal functies had en er ook maar weinig aanbieders waren, was het uitzoeken van een geschikt systeem een relatief eenvoudige opgave. Het aantal keuzes dat gemaakt kan worden bij het selecteren van een ERP systeem  is echter sterk vergroot. Er komt tegenwoordig veel bij kijken om een goed passend systeem te selecteren.

Niet alleen zijn er veel meer aanbieders en is de keuze in systemen veel groter geworden, ook zijn de mogelijkheden die de systemen bieden veel uitgebreider. ERP systemen bieden b.v. modules als finance, voorraadbeheer, procurement management (inkoop beheer), human resources management en veel meer.

Binnen elke functie van het systeem hebben technische ontwikkelingen en eisen en verwachtingen van de gebruikers geleid tot steeds meer mogelijkheden. Oudere voorraadsystemen bevatten technieken zoals barcode scanning of radio frequency identification tags (RFID), tegenwoordig is dat uitgebreid met het internet of things (IoT). Bovendien heeft de voortdurende digitale revolutie en de steeds beter betaalbare computer processing power veranderingen in bijna elk zakelijk proces gebracht.

Misschien was de grootse stimulans voor de expansie en evolutie van ERP Software de wereldwijde toegankelijkheid van het internet en tegelijk de ontwikkeling van web-based technieken. Dit zorgde er voor dat cloud gebaseerd software zich kon ontwikkelen en dat data opgeslagen en gemanaged konden worden en overal vandaan met een internet verbinding toegankelijk waren.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder