Casestudy
Marne Mosterd

Casestudy: Marne Mosterd - idee101

Waarom deze producent van mosterd kiest voor de ERP software van idee101.

Bedrijf Marne Mosterd
Sector Levensmiddelen
Werkzaamheden Produceert mosterd
Bijzonderheden Verscheept over de hele wereld
Kiest voor Cleverdesk van idee101

Case: wat is de situatie?

Marne Mosterd is een Gronings bedrijf met een rijke historie. Marne Mosterd maakt, niet geheel verrassend, mosterd producten. De producten van Marne zijn over de hele wereld te vinden.

Bij Marne Mosterd lag een uitdaging op het gebied van logistiek. Er was met ongeveer vijf procent van de leveringen van Marne iets aan de hand. Verkeerd stickertje, verkeerde aantallen, dat soort zaken. De doelstelling was om dit naar maximaal één procent te brengen. Paul de Vries, operationeel manager bij Marne’s fabrieken in Groningen nam contact op met Idee101 voor de realisatie van een logistiek softwaresysteem. 

Marne werkt met AFAS, een financieel systeem. Een logistieke koppeling met AFAS was niet mogelijk. ‘Ze hebben wel partners die zulke systemen maken, maar die zijn voor 90 procent van de markt bedoeld. Wij wilden een oplossing op maat. En dat kon bij Idee101’, zegt De Vries. Vooral de werknemers waren in die keuze belangrijk: ‘In het veranderingsproces was het voor mij belangrijk dat ik niet alleen een verandering van werkwijze doorvoerde, maar dat ik een werkwijze kon realiseren die aansluit bij de huidige werkwijze van de mensen. Verbetering van de logistiek in drie stappen.

Eisen: waar moet het ERP systeem aan voldoen?

De verbetering van de logistiek moest gebeuren in drie stappen. De Vries legt uit: 

  1. Alle pallets worden geïdentificeerd met een barcode.
  2. Het orderpicken. Nu gaan we met papier heen en weer. Dat gebeurt straks met een terminal die mensen naar een locatie stuurt en het ze laat ophalen. Al dan niet per order of per set van orders.
  3. De chauffeur. Die kan aan de hand van het systeem straks laden en lossen. Dan hoeven we dus geen vrachtbrieven meer te schrijven, maar komt er een laadlijst uit de printer rollen.

Resultaat: wat heeft de implementatie opgeleverd?

Paul de Vries: “Door het logistieke systeem krijgt Marne een volledig (real-time) inzicht in de voorraden en productiestanden die er eerst helemaal niet waren. De bediening van het systeem wordt door de mensen op de werkvloer onder leiding van een ICT-medewerker beheerd. Naast het real-time inzicht, zorgt het systeem er ook voor dat er uiteindelijk minder administratieve handelingen zijn. Het gevolg daarvan is een financieel voordeel.” 

Toekomst: wat staar er nog op de planning?

Marne Mosterd blijft bezig met de toekomst en het verbeteren van processen en de toekomst. De operationeel directeur schreef het plan 2020. Wat dat is? De Vries: ‘Heel plat gezegd 50 procent meer omzet dan in mijn beginjaar 2014, 50 procent beter resultaat en 50 procent minder vermijdbare verliezen.’ En vooral die vermijdbare verliezen worden voor een groot deel door het nieuwe systeem van Idee101 teruggedrongen: ‘Wij roepen dat we innoveren, kwaliteit leveren en flexibel zijn. We zijn daarin snel genegen om te kijken naar de kwaliteit van ons product, maar ook de kwaliteit van onze dienstverlening is daarin heel belangrijk.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder