Artificial Intelligence

AI in ERP-systemen

Meer en meer bedrijfsgerelateerde gegevens worden verzameld, terwijl AI en Big Data de nieuwe modewoorden zijn in het digitaliseringsproces. Zijn ERP-systemen hier klaar voor?

We hebben hier vaak gerapporteerd over de trend van kunstmatige intelligentie in het digitaliseringsproces. De digitale vereniging Bitcoin publiceerde in april van dit jaar een position paper met de titel: "De integratie en het gebruik van kunstmatige intelligentie zal het ERP-landschap aanzienlijk veranderen en een belangrijke concurrentiefactor worden." Dus kijk eens naar AI in ERP-systemen gooien. Welke rol zullen ERP-systemen in de toekomst spelen, hoe zullen deze worden gewijzigd door AI en welke bedrijven zouden moeten stellen - we willen op dit punt al deze vragen beantwoorden.

Toepassingsgebieden van AI

Kunstmatige intelligentie beschrijft de poging om intelligent gedrag en machine learning te automatiseren. Op basis van gegevens moeten machines hun eigen beslissingen kunnen nemen met behulp van algoritmen om het menselijke werk verder te verlichten. KI's worden al gebruikt in autonoom rijden, in chatbots of zelfs in robotica. Een AI die in productiemachines wordt gebruikt, kan bijvoorbeeld tijdig worden gelezen op basis van de juiste parameters, als zich in de toekomst een ongeval voordoet en vervolgens tijdig waarschuwen, zodat vooraf onderhoud mogelijk is en niet alleen wanneer het eigenlijk al te laat is. Ook bij de optimalisatie van magazijnen wordt KI al gebruikt. Ze analyseren de voorraden, minimale bestelhoeveelheden, opslaglocaties, enz., Rekening houdend met verschillende parameters en kunnen helpen om voorraadniveaus drastisch te verlagen en dus kosten te besparen.

ERP en kunstmatige intelligentie (AI)

Dus wat is het verband tussen AI-applicaties en klassieke ERP? Nou, AI-applicaties zijn geen standaard alles-in-de-doos oplossing, je hebt gegevens nodig en je moet leren wat er van je vereist is. ERP-systemen bieden deze gegevens, daarom is een verbinding met het systeem verplicht. Digitale associatie Bitcoin concludeert in haar position paper dat ERP-leveranciers zouden moeten doorgaan met het aanbieden van geïntegreerde vooraf geëmuleerde AI-modellen, die vervolgens verder kunnen worden gespecificeerd en aangepast voor elke klant.

De enorme optimalisatiemogelijkheden die AI op zich heeft, zijn echter nog steeds beperkt tot individuele processen en taken. Van een holistisch zelfgestuurd ERP-systeem dat complexe bedrijfsprocessen onafhankelijk kan oplossen, maar u bent nog ver weg. ERP-systemen zijn en blijven de kern van een bedrijf en worden niet vervangen door AI. Hoewel ERP-systemen beperkingen hebben, kunnen ze verbinding maken en nieuwe technologieën verwerken via slimme interfaces. Vooral voor kleine en middelgrote bedrijven moet daarom aandacht worden besteed aan de nieuwe introductie van een ERP-systeem op geschikte interfaces om toekomstige integratie van AI-toepassingen mogelijk te maken.

ERP-software voor MKB

Lees hier welke eisen kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) stellen aan ERP-software.

Lees verder

ERP-software voor kleine bedrijven

Ook kleine bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. Hier leest u welke eigenschappen een geschikt systeem moet hebben.

Lees verder