5G netwerk

5G in Industry 4.0 - kans voor ERP-systemen?

Licenties voor het nieuwe 5G mobiele netwerk zijn toegekend, wat de Confederatie 6,6 miljard euro oplevert. Wat brengt het nieuwe netwerk naar de ERP-systemen?

Het nieuwe mobiele 5G-netwerk is bedoeld om de samenleving duurzaam te revolutioneren. Maar wat kan de nieuwe mobiele standaard echt bereiken? Real-time gegevensoverdracht, autonoom wegverkeer of zelfs chirurgie op afstand - de belofte van het nieuwe netwerk is enorm. Het 5G mobiele netwerk is de opvolger van het LTE (4G) netwerk en is daarop gebaseerd als een puur datanetwerk. In principe zou het nieuwe netwerk de hele wereld digitaal moeten netwerken. Op de lange termijn gaat het echter ook over het waarborgen van het concurrentievermogen van Duitse bedrijven. Met ongeveer 20 gigabit per seconde moeten gegevens in het netwerk worden overgedragen. Ongeveer 100 keer sneller dan in het huidige LTE-netwerk. Er kunnen ook aanzienlijk meer apparaten actief zijn in hetzelfde netwerk dan voorheen. De overdracht van gegevens in realtime wordt realiteit. Dit is vooral belangrijk bij autonoom rijden of bij medicijnen van groot belang.

5G-standaard in de industrie

5G is echter bijzonder spannend voor de industrie. De digitale fabriek beleeft een boom en daarmee de verschillende ERP-oplossingen. Met de nieuwe standaard kunnen processen verder worden geoptimaliseerd en nog efficiënter worden gemaakt. ERP-systemen staan ​​voor nieuwe uitdagingen met het nieuwe netwerk. In het bijzonder zou de maakindustrie nu van massaproductie naar maatwerk kunnen worden aangepast, en door de gegevens in realtime over te dragen, kunnen deze productieprocessen verder worden geoptimaliseerd, problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en storingen worden voorkomen.

ERP-systemen ondersteunen ook veranderingen in andere industrieën en met andere functionaliteiten. Virtual reality bijvoorbeeld in de detailhandel of autonoom rijden in de logistieke sector. Over het algemeen verbetert 5G de toegang tot gegevens in de cloud, die in principe voor elk bedrijf interessant kan zijn, ongeacht de branche. Het blijft in ieder geval spannend waar de reis naartoe gaat. Spanje begint met 5G als het eerste Europese land, de Duitse Telekom wil hier later dit jaar aan land beginnen.

Vorige week zijn de licenties voor het nieuwe mobiele netwerk 5G in Duitsland geveild en hebben vier verkopers er aandelen in beveiligd. Het leeuwendeel ging zoals verwacht naar Deutsche Telekom. Het beveiligde twee keer 20 MHz in de 2 GHz-band en 90 MHz in de 3,6 GHz-band. De rest van het totale spectrum wordt gedeeld door Vodafone, Telefonica Duitsland en de nieuwkomer 1 & 1 Drillisch. De Duitse Telekom was ondertussen niet helemaal tevreden met de toekenning van licenties. De prijs was veel te hoog in vergelijking met andere landen.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder