HvJ-EU

Oordeel van HvJ-EU over tijdregistratie

Het oordeel van het Europese Hof van Justitie over de registratie van de arbeidstijd is nog geen week oud, waarschuwt minister van Economie Altmaier al voor snelle aanvallen op de uitspraak.

Het oordeel van de HvJ-EU van 14.05.2019 verplicht de lidstaten van de Europese Unie om hun werkgevers te bevelen de werktijden van hun werknemers nauwkeurig te meten. In dit geval had de Spaanse Federación de Servicios de Comisiones Obreras (CCOO) een rechtszaak aangespannen tegen Deutsche Bank wegens het niet documenteren van te veel overuren. De rechters wezen er in hun oordeel op dat alleen een systematische registratie van werkuren betrouwbaar het exacte aantal werkuren en hun tijdverdeling en het aantal overuren kon documenteren.

Werkgevers hebben het vonnis scherp bekritiseerd

Voor werkgevers kan echter veel veranderen. In een verklaring, de Confederatie van de Duitse werkgevers Associations (BDA), ook van 14.05., werd er gezegd dat men tegen een algemene hervatting van de klok in de 21e eeuw is. Bovendien "kan u op de eisen van de werkplek 4.0 niet reageren met een tijdwaarneming 1.0." Overschrijdingen van de maximale arbeidsduur opgenomen, bijvoorbeeld in ziekenhuizen op de agenda de reden waarom artsen vertegenwoordiging was Marburger Bund ook blij met de uitspraak Men wil dat de maximale arbeidsduur .. ziekenhuislinies kunnen niet langer worden genegeerd.

Altmaier ziet ruimte voor actie

De federale minister van Economische Zaken Altmaier heeft onlangs laten blijken geen groot voorstander van het vonnis te zijn. Voor hem was het de verkeerde manier om de tijdklok landelijk te herintroduceren. Hij zag echter in het arrest een interpretatiemarge. Het vonnis specificeert geen termijnen voor de lidstaten waarin zij zouden moeten handelen. Het was belangrijk om oplossingen te vinden die gelijk waren aan de belangen van werkgevers en werknemers. In principe gaat het niet alleen om de implementatie op technisch niveau, maar ook om de cultuur van vertrouwen tussen werkgever en werknemer. (zie www.spiegel.de) Maar wat betekent het oordeel concreet. Vroeg of laat zal de federale regering de uitspraak van het EUJ moeten uitvoeren. Wat komt er dan voor de bedrijven?

De klassieke tijdklok en de bijbehorende handmatige inspanning is inderdaad uit de tijd gevallen. Softwaresystemen kunnen deze taak al veel eenvoudiger, efficiënter en nauwkeuriger uitvoeren en kunnen ook optimaal worden geëvalueerd. Veel ERP-systemen helpen al bij tijdregistratie in bedrijven en houden rekening met verschillende factoren, zoals bovengrenzen, rusttijden, vakantie enz.

8 juli 2019

Tijdregistratie

Exact kondigt overname Unit4 Bedrijfssoftware aan

Exact, Nederlandse producent van bedrijfssoftware, kondigt de acquisitie van Unit4 Bedrijfssoftware aan, het bedrijfsonderdeel van Unit4 dat de accountancy-, mkb- en grootzakelijke markt in Nederland en Belgiƫ bedient.

Lees verder

Exact lanceert nieuwe digitale medewerker met Exact RPA

Nieuwe automatiseringsfuncties voor terugkerende handelingen binnen Exact Synergy besparen tijd en voorkomen handmatige fouten.

Lees verder