ERP leverancier

Hoe vind ik de juiste ERP leverancier?

Ontdek waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste ERP leverancier.

Een leverancier is meer dan alleen een verkoper. Tijdens en zelfs nog na de implementatie is de leverancier een partner, één waarmee een langdurige samenwerking in vooruitzicht ligt. Het is daarom belangrijk om een leverancier te kiezen die past bij uw organisatie.

Het vinden van een ERP leverancier zal geen probleem zijn. Het vinden van de juiste ERP leverancier is echter een heel ander verhaal. Er zijn honderden aanbieders van ERP software dus hoe vind u nu net die ene leverancier die alles in huis heeft om de implementatie tot goed einde te brengen?

Sector

Het belangrijkste bij het kiezen van een ERP leverancier is dat deze bekend is met de sector waarin uw bedrijf actief is. Het helpt enorm als u in zee gaat met een leverancier die u kan bijstaan tijdens het samenstellen van de software. Zij kunnen u vertellen zonder welke functionaliteiten u echt niet kunt en zijn op de hoogte van de nieuwste functionaliteiten en mogelijkheden. U kunt vragen om een lijst met soortgelijke bedrijven wie zij eerder hebben voorzien van software en kijken naar de overeenkomst tussen deze bedrijven en uw eigen bedrijf.

Standaard software

Er zijn een hoop aanbieders die een standaard software pakket hebben ontwikkeld voor een bepaalde sector. Waarschijnlijk komt dat erop neer dat u bedrijfsprocessen gaat aanpassen op het systeem in plaats van dat het systeem wordt gemaakt voor deze bedrijfsprocessen. Alleen omdat het mogelijk is om met deze software aan de slag te gaan betekent niet  dat dit een goed idee is.

Grootte van het project

Bij het ontwikkelen van de software voor uw bedrijf is ervaring met soortgelijke bedrijven een grote pré. Dat geldt hetzelfde voor de omvang van het project. Een bedrijf dat enkel heeft gewerkt aan projecten voor bedrijven met maximaal 15 medewerkers zullen een flinke kluif hebben aan een internationale organisatie met meer dan 250 man. Vice versa geldt hetzelfde. Een leverancier die gewend is om grote projecten te doen zal liever geen kleine bedrijven bedienen tenzij ze nog ander systeem aanbieden. Vragen naar referenties van bedrijven die ongeveer dezelfde omvang hebben als uw bedrijf.

Ondersteuning en support

Het zou natuurlijk geweldig zijn om samen te werken met een leverancier die wereldwijd bekend is maar past dat wel bij het bedrijf? Wanneer uw bedrijf zich in meerdere land bevindt is dan ook zeer aan te raden om naar leveranciers te kijken die zich in dezelfde landen bevinden als waarin u werkzaam bent. Mocht dat niet het geval zijn is het misschien beter om te kiezen voor een lokale aanbieder. Deze is bij wijze van spreken in staat om dezelfde middag nog langs te komen.

Levensduur

Een leverancier die al een decennia meedraait is over het algemeen een betrouwbare leverancier. Misschien wel nog belangrijker is hoelang deze al dezelfde klanten heeft. Een aanbieder met veel klanten is wat anders als een aanbieder met veel klanten voor meer dan 10 jaar. Dat wil namelijk zeggen dat het systeem betrouwbaar is en constant wordt geüpdatet om mee te gaan met de huidige trends.

Een ERP systeem werkt als ruggengraat voor het bedrijf en al zijn bedrijfsprocessen. Het helpt de medewerkers met de efficiëntie van de werkzaamheden en automatiseert de standaard handelingen waar mogelijk. Een ERP systeem die uw bedrijf dusdanig gaat veranderen is minstens net zo belangrijk als het vinden van de leverancier die dit kan leveren.

zakelijke dienstverlening

5 tips voor beter kennisbeheer met ERP

Zakelijke dienstverleners brengen hun expertise vaak op de markt. Kennismanagement is daarom meer dan alleen een intern kennisarchief.

Lees verder
zakelijke dienstverlening

Gerichte rapportage met het ERP-systeem

Met het ERP-systeem als krachtige analyse-tool optimaliseert u de rapportage over de zakelijke dienstverlening. Hier is hoe.

Lees verder