ERP systemen vergelijken

ERP systemen vergelijken

Waar moet je op letten bij het vergelijken van ERP systemen?

Met zo veel verschillende leveranciers van ERP systemen is het niet makkelijk om de juiste te vinden. Elke systeem heeft zijn sterke maar ook zwakke punten maar hoe kom je er nu achter wat deze zijn? In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het vergelijken van ERP systemen.

Een ERP systeem heeft grote invloed op de bedrijfsvoering. Het vinden en implementeren van zo’n systeem is dan ook een flinke opgave dat vooral niet onderschat moet worden. Om dit project van het begin af aan in goede banen te laten lopen is het voor jezelf handig om een aantal dingen op papier te hebben. Dit geeft een houvast gedurende de zoektocht naar het juiste systeem.

Het bedrijf

Als eerst stel je een aantal basisgegevens op die het vertrekpunt vormen van de zoektocht naar het juiste ERP systeem. Noteer de volgende gegevens over uw bedrijf:

Sector

In welke sector is uw bedrijf actief? Omdat werkzaamheden per sector zeer uit een lopen richt ieder systeem zich op een bepaald soort bedrijf. Er zijn honderden leveranciers op ERP markt maar deze zijn niet allemaal gespecialiseerd in jouw vakgebied. Hierdoor kan je het merendeel al wegstrepen.

Bedrijfsgrootte         

Hoeveel medewerkers telt uw bedrijf? ERP systemen worden ontwikkeld met een bepaalde bedrijfsgrootte in gedachte. Het ene systeem richt zich op een bedrijfsgrootte van maximaal 10 medewerkers en andere aanbieders leveren enkel aan bedrijven waar meer dan 250 mensen in dienst zijn.

Gebruikers nu

Hoeveel medewerkers gaan het systeem gebruiken? In de meeste gevallen geldt: hoe meer medewerkers gebruik gaan maken van het systeem, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Bedenk dus goed wie daadwerkelijk met het systeem zal gaan werken. Houd rekening met de medewerkers van iedere afdeling, andere filialen maar ook buitenlandse takken van uw organisatie.

Gebruikers toekomst

Hoeveel medewerkers gaan het systeem binnen nu en drie jaar gebruiken? Houdt rekening met de groei binnen uw bedrijf en daarmee het aantal mensen dat gebruik zal maken van het systeem. Je kan ervoor kiezen om direct rekening te houden met het aantal gebruikers in de toekomst of om later het systeem uit te breiden. Sommige systemen zijn echter eenvoudiger uit te breiden dan andere.

Het doel

Om een doel te bereiken zijn er middelen nodig, het middel is in dit geval het ERP systeem. Zoals de vorige zin duidelijk maakt is er een doel voordat er een middel is en dat geldt ook voor deze situatie. Voordat er een ERP systeem is, moet er een doel zijn.

Een doel als ‘het verbeteren van mijn bedrijf’ is natuurlijk een goed uitgangspunt alleen niet erg concreet. Het liefst stel je een aantal doelen op die meetbaar zijn. Om een doel meetbaar te maken is er verbetering nodig van een bepaald onderdeel van het bedrijf en een bepaalde tijd waarin dat moet gebeuren.

Voorbeeld:
“Een stijging van 10% van het aantal bestelling na 6 maanden.”

Schrijf voor jezelf een aantal doelen op en houdt deze altijd in gedachte bij iedere keuzemoment dat nog komen gaat.

Het ERP systeem

Nu we op een rijtje hebben wie ( het bedrijf ) wat ( het doel ) wilt bereiken rest ons nog uit te vinden hoe we dat doel kunnen bereiken. Ieder probleem heeft zijn oplossing en die komt in dit geval in de vorm van een ERP systeem.

Een ERP systeem is zo uitgebreid dat vergelijken op ieder punt langer duurt dan de implementatie zelf. De grootste verschillen zitten hem uiteindelijk in uw wensen voor modules, platform en budget.

Modules

Een ERP systeem wordt opgebouwd uit verschillende modules die gemaakt zijn voor verschillende bedrijfsprocessen. Om de opgestelde doelen te behalen hebben we de modules nodig die passen bij deze bedrijfsprocessen. De sector waarin uw bedrijf opereert heeft de grootste invloed op welke modules noodzakelijk zijn voor uw bedrijf.

Platform

Cloud, hosted, on-premises of een hybrid ERP systemen Heeft u liever alle hardware, software en data in eigen beheer of gaat u voor het gemak van het huren van server ruimte? Alles zelf in de hand hebben is natuurlijk erg prettig en je bent nooit afhankelijk van een andere partij. Daartegenover staat dat je dus alles zelf moet doen. Afhankelijk van hoe groot de IT kennis binnen uw organisatie is kunt u een keuze maken. Mocht u niet de benodigde IT kennis hebben kunt u nagaan hoeveel er vrij gemaakt kan worden om iemand aan te trekken die hier wel over beschikt.

Budget

Het gaat bij het kiezen van een ERP systeem in eerste instantie om het vinden van het systeem dat bij het bedrijf past. Helaas zijn er in de zoektocht een aantal restricties en een daarvan is het budget. Met een oneindige geldbron zou het vinden van een systeem een fluitje van een cent zijn maar dit geldt zelfs voor de Qoute 500 bedrijven niet. Daarom is het opstellen van de wie ( het bedrijf ) en de wat ( het doel ) zo belangrijk.

Met deze gegevens weet jij maar ook de leverancier precies wat er van het systeem verwacht wordt en of dat haalbaar is met jouw budget. Ook als je nog geen budget hebt vastgesteld, kun je met bovenstaande gegevens een indicatie krijgen van wat een systeem met jouw wensen zal gaan kosten.

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder