ERP draagbaar

ERP op draagbare apparaten

Ontdek de mogelijkheden om uw ERP systeem te verbinden met draagbare apparaten zoals smartphones en tablets.

Bij consumenten is de overgang van vaste naar mobiele apparaten al een even aan de gang. Verwacht wordt dat de tablet over niet al te lange tijd de desktop en zelfs de laptop zal gaan vervangen. Het gebruik van mobiele apparaten in de werkomgeving wordt nu ook steeds vaker omarmt door een groot deel van de bedrijven. Mobiele ERP verhoogt namelijk de productiviteit en de betrokkenheid van de werknemers, verbeterd de wendbaarheid van het bedrijf, geeft inzicht in lopende processen en helpt bij het maken van betere beslissingen.

Het Bring Your Own Device concept om medewerkers hun eigen apparaten mee naar werk te nemen en te gebruiken past hier perfect bij. Een organisatie kan gebruik maken van de smartphones en tablets die mensen al bezitten. Kleinere bedrijven hoeven hierdoor niet direct grote investeringen te doen maar kunnen kijken hoe het koppelen van ERP en mobiel in zijn werk gaat en of het daadwerkelijk werkt.

Voor iedere sector

Eigenlijk zijn mobiele functionaliteiten voor iedere werknemer die zo nu en dan voor werkzaamheden van zijn plek moet een onmisbare toevoeging. Of men nu naar een andere locatie van de onderneming moet of op bezoek gaat bij een klant, voor ieder bedrijf, in welke sector dan ook, zijn er grote voordelen te behalen.

Installatie en onderhoud

Met mobiele apparaten is het uiteraard mogelijk om ook onderweg telefonisch service te verlenen maar met deze technologie is er nog veel meer mogelijk. Er kan tijdens een bezoek voor onderhoud informatie worden opgevraagd over het desbetreffende apparaat of machine. In plaats van een nieuwe afspraak te maken tussen 8 en 8 met een andere monteur kan er een handleiding en zelfs instructievideo’s worden getoond. Vervolgens kan er eenvoudig worden afgetekend voor uitgevoerde werkzaamheden.

Supply chain management en Productie

Gebruikers kunnen materiaal of apparatuur volgen en zijn zo altijd op de hoogte van de locatie van de benodigde spullen. Men kan zien hoe ver gevorderd een product is en of deze al af is. Daarnaast kan een order worden gevolgd en kan men berichten ontvangen als er een vertraging in een van deze processen zich voordoet.

Marketing en Sales

Een verkoper buitendienst zal erg geholpen zijn met mobiele functionaliteiten. Hij of zij kan gegevens als eerdere aankopen en gebruiken van een klant inzien. Zo wordt cross- en upselling een stuk makkelijker. Voor een vertegenwoordiger op locatie is het wel zo professioneel als hij de klant van zo veel mogelijk informatie kan voorzien, ook als het gaat om actuele cijfers als die van de voorraad. Vervolgens kan direct een offerte worden opgevraagd en eventueel een bestelling worden geplaatst.

Human resource management

Werknemers hebben dankzij mobiele ERP modules voor human resource management altijd inzicht in hun vakantie- en ziektedagen en kunnen deze opnemen indien gewenst. Managers en administrateurs hebben tevens inzicht in deze gegevens en weten altijd hoeveel werknemers aanwezig zijn.

Niet zonder gevaar

Dat er voor uw bedrijf voor voordelen zijn aan het integreren van mobiele functies in uw ERP systeem moge wel duidelijk zijn. Echter, is dit vaak geen gemakkelijke taak. En waar geen gemakkelijk taak wordt gezegd, wordt ook niet goedkoop gezegd. Vaak is het maatwerk dat er aan te pas komt en dat is nu eenmaal duur. Het is dan ook wel een investering in uw bedrijf die zich richt op de toekomst en wanneer goed uitgevoerd zichzelf snel terugverdient.

Een ander punt waar goed op te letten is de veiligheid. Een mobiel apparaat kan overal vandaan verbinding maken wat enige gevaren met zich meebrengt. Data wordt dan via een onbeschermd netwerk opgevraagd en verstuurd waardoor er niet zeker is hoe veilig deze verbinding is.

Het kan ook voorkomen dat een gebruiker op zijn device gegevens opslaat en zonder dat hij of zij het doorheeft deze meeneemt naar een onbeveiligde locatie. Zeker met persoonsgegevens en andere privacygevoelige data is het van belang dat deze goed zijn beveiligd en enkel door de mensen die deze nodige hebben kunnen worden opgevraagd.

Mobile device management

Om nog een extra laag van beveiliging toe te voegen kunt u eraan denken om functies voor mobile device management toe te voegen het ERP systeem. Met deze software heeft u altijd inzicht in de activiteiten die gebeuren op mobiele devices maar zorgt ook voor de scheiding van data en zorgt voor beveiliging van e-mails en documenten.

Eenvoudige integratie

Het is tegenwoordig eenvoudig dan ooit om mobiele ERP modules toe te voegen aan uw systeem. Bij veel Cloud en hybride ERP systemen wordt het tegenwoordig standaard meegeleverd maar ook steeds vaker bieden On-premises leveranciers een mobiel component aan. Deze add-ons bieden een veilige verbinding met het ERP systeem over een beveiligde connectie via een browser of door middel van een applicatie.

Hoe je het ook wendt of keert, mobiliteit is de toekomst voor het overgrote merendeel van de bedrijven. Deze mobiele technologie in combinatie met een On-premises of Cloud ERP systeem en de toevoeging van big data zijn de manier van werken aan het revolutioneren. Bedrijven die hier niet in mee willen zullen uiteindelijk een achterstand oplopen met alle gevolgen van dien.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder