Detailhandel
E-commerce

E-commerce

E-commerce heeft zich de laatste jaren ontwikkeld en online handel biedt een wereldwijde afzetmarkt voor de detailhandel. Met e-commerce functionaliteiten heeft u alle mogelijkheden voor online verkoop.

Steeds vaker lezen we over winkelsluitingen in binnensteden, op sommige plaatsen nemen we ze zelfs zelf waar. Vooral kleinere stadscentra hebben te kampen sluitingen en leegstaande panden. De aanleiding voor het uitsterven van fysieke winkels wordt al gauw toegeschreven aan e-commerce. Dat dit te eenvoudig en te bekrompen is, en dat e-commerce ook kansen kan bieden voor de detailhandel, zal hieronder worden getoond. Maar eerst willen we de term classificeren.

Definitie van e-commerce

E-commerce, elektronische handel of online handel, omvat alle koop- en verkoopprocessen die via het internet verlopen. Bijna iedereen is eerder in aanraking gekomen met e-commerce. Online handelen omvat verschillende velden. Van de "klassieke" online winkel via digitale markten of veilinghuizen tot de nieuwere mogelijkheden zoals de verkoopkansen via sociale media. We willen ons later wijden aan de individuele verkoopplatforms in online handel. Maar laten we eerst eens kijken naar de evolutie van e-commerce.

Huidige staat van E-commerce

Het is een indrukwekkend succesverhaal dat de e-commerce omschrijft. Met groeicijfers van meer dan tien procent per jaar is er momenteel geen reden om niet te denken dat de omzet in de sector de komende jaren blijven stijgen. Ondertussen koopt ongeveer 90% van de Nederlanders minstens één keer per jaar online. Ongeveer een derde zelfs meerdere keren per week. Wereldwijd wordt ongeveer 1500 miljard euro online afgehandeld.

De ontwikkeling van E-commerce

Laten we hier eens kijken naar de geschiedenis van internethandel. Hoe kon dit zo groot worden, wat waren de vereisten, wie waren de pioniers? Om deze laatste vraag direct te beantwoorden, zijn de pioniers van de internethandel nog steeds grote spelers. Al in juli 1995 lanceerde Jeff Bezos Amazon.com en verkocht zijn eerste boek. Dat was ook het basisidee van het bedrijf, een elektronische boekhandel. Slechts een jaar later behaalde het bedrijf een omzet van 15,7 miljoen US dollar. Het jaar daarop maakt het bedrijf een enorme sprong naar een omzet van maar liefst $ 147,8 miljoen - en het succesverhaal gaat verder.

De reuzen van vandaag evolueren

Ook in 1995 werd een ander platform gelanceerd, waarvan waarschijnlijk iedereen met internettoegang van heeft gehoord: eBay. Een niet minder succesvol succesverhaal, hoewel de concepten van de twee reuzen nogal verschillen. eBay werd gerund als een veilinghuis voor particulieren die gebruikte artikelen via een veiling kunnen verkopen. Geleidelijk aan kwamen meer en meer dealers ten tonele en boden hier ook hun producten als nieuw en tegen een vaste prijs aan.

Een trein die niet kan worden gestopt

Laten we het jaar 2007 ingaan. E-commerce groeit nu met een jaarlijks percentage van 33%, en de impact van online commerce groeit gestaag. Tegelijkertijd brengt Apple de eerste iPhone op de markt en luidt daarmee een nieuwe generatie in de online handel - de mobiele business. Een jaar later lanceert Zalando zijn online mode- en vooral schoenenwinkel. Zalando groeit zo snel dat de druk op moderetailers direct voelbaar en zichtbaar is. De klassieke stationaire modehandel werd zwaar getroffen door e-commerce. 

In de daaropvolgende jaren worden klanten steeds veeleisender en worden meningen van klanten voor retailers steeds belangrijker. Geoptimaliseerde betalings- en multi-channel strategieën worden steeds belangrijker. In 2015 bevinden we ons in een wereld waar de winkel een dienstverlener is geworden voor de e-commerce.

Vormen van e-commerce

Laten we nu eens kijken naar de vele verschillende vormen van online handelen. Allereerst richten we ons in dit artikel zoals reeds vermeld op de B2C-markt en laten we de verschillende B2B-formulieren op dit punt buiten. Het is over het algemeen niet langer eenvoudig om over online handelen in het algemeen te praten. Verschillende vormen van handel vermengen zich steeds meer en dynamiseren de hele industrie gestaag. In principe kunnen vijf belangrijke soorten online handel worden geïdentificeerd.

Pure e-commerce

De pure online retailers, dat zijn de bedrijven die hun producten exclusief online verkopen, vormen het grootste deel van de online handel. Met een marktaandeel van ongeveer 35% bruisen hier enkele grote en zeer kleine, zeer gespecialiseerde dealers. Onder andere Zalando en Amazon vallen in deze categorie.

Coöperatieve e-commerce

De coöperatieve online handel bestaat uit veel handelaren die hun goederen aanbieden via een portal. Dit zien we terug op Bol.com maar ook Amazon Marketplace en eBay vallen in deze categorie.

Hybride e-commerce

Hybride online retailers zijn die "afstands" retailers die naast online handelen ook via catalogi verkopen. Klassiek zijn de catalogusdealers afhankelijk van de catalogusactiviteiten en kunnen hieraan niet ontsnappen. De online business bestaat in dit geval naast de klassieke catalogusverzending.

Multi-channel e-commerce

Hier vindt u online retailers in combinatie met fysieke winkels. Douglas, Media Markt maar ook Lidl, op dit gebied bruisen veel grote namen en heeft een groot groeipotentieel.

Verticale handel

In deze gesloten fabrikant-dealercombinatie zijn fabrikanten te vinden die hun producten distribueren online maar ook via hun eigen winkels, zoals Nike, Boss, IKEA of Zara. Omdat retailers steeds minder afhankelijk worden van individuele fabrikanten, vestigen ze steeds meer hun eigen winkels.
Bovendien zijn er nog verschillende andere speciale vormen die in de breedste zin van het woord alleen bij e-commerce horen. Streamingdiensten zoals Netflix en Spotify verkopen hun diensten ook online. Nu we naar de verschillende vormen van online handelen kijken, zijn we nu geïnteresseerd in hoe ERP-systemen op dit gebied werken en wat ze moeten doen.

ERP-systemen helpen bij e-commerce

Zoals hierboven aangegeven, hangt het altijd af van welke vorm van online handelen een bedrijf werkt. ERP-systemen met een geïntegreerde omni-channel-distributie stellen dealers in verschillende elektronische markten in staat hun producten tegelijkertijd te verkopen. De grootste platforms zijn vaak al in het systeem geïntegreerd. 

Dankzij het geautomatiseerde bestelproces loopt alles samen in één ERP-systeem en kan daar worden beheerd. Evenzo worden prijzen en voorraden automatisch gesynchroniseerd en is een centraal beheer van stamgegevens mogelijk. Daarnaast zijn de systemen geschikt voor meerdere varianten en ook de import van de artikelgegevens via CSV is mogelijk. De afbeeldingimport met automatische toewijzing aan de artikelen bespaart ook veel werk. Uiteindelijk is volledige verkoopcontrole mogelijk in slechts één systeem.

Webshop integreren met ERP

Als een bedrijf een eigen webshop heeft of deze wil opzetten, kunnen ERP-systemen dit ook ondersteunen. Zo bieden ze interfaces voor verschillende webshop-systemen, synchroniseren alle artikelen, beschrijvingen, voorraden, enz. Op alle te registreren winkels en geven ze automatische prijs- en inventarisupdates. Bovendien doen deze systemen alles wat ze op de andere platforms kunnen doen.

POS-systemen in de fysieke winkel

Een ander belangrijk punt betreft de aansluiting van de geldautomaat op het verkooppunt. Als er een fysieke en daarnaast een online winkel is, wordt de kwestie van de voorraad veel belangrijker. Dit moet in real-time worden gesynchroniseerd. Evenzo kan via de koppeling van kassa's ook een retour van een artikel in de winkel zijn, zelfs als dit eerder online was gekocht. Vouchers kunnen online worden aangemaakt en gemakkelijk worden ingewisseld in de winkel en de boekhouding is geïntegreerd in het kassasysteem.

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder