Gebruiksvriendelijkheid

Trend 3: Gebruiksvriendelijkheid in het ERP-systeem

De verwachtingen voor de hoogst mogelijke gebruiksvriendelijkheid van ERP-systemen zullen het komende jaar blijven toenemen.

Een breed scala aan functies in de ERP zelf zorgt er niet voor dat processen worden gestroomlijnd en geoptimaliseerd. In het geval van onvolledig geautomatiseerde processen hangt het nog steeds af van hoe de overeenkomstige gebruikers het ERP-systeem of de interface accepteren. Als er een gebrek aan begrip is of als het oppervlak verwarrend is, is er uiteindelijk een grotere inspanning.

Idealiter zou een ERP alleen de functies moeten bevatten die echt nodig zijn. Alle extra functies worden niettemin op het oppervlak weergegeven en dragen zo bij aan de verwarring van de hele interface.

Complexe ERP-processen

De verwachtingen voor de hoogst mogelijke gebruiksvriendelijkheid van ERP-systemen zullen het komende jaar blijven toenemen. Dit stelt ontwikkelaars voor een uitdaging, omdat krachtige ERP-systemen in staat zijn om zeer complexe processen in kaart te brengen. Het is nu belangrijk om deze processen zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te presenteren.

Bruikbaarheid in het ERP-systeem

In verband met de gebruiksvriendelijkheid van een ERP-systeem wordt vaak de term "bruikbaarheid" gebruikt. Veelvoorkomende problemen die de bruikbaarheid van een ERP-systeem verminderen, zijn bijvoorbeeld de hierboven genoemde complexe interface, die ook een groot aantal functies weergeeft die niet vereist zijn. Bovendien is er een gebrek aan toegang tot de vereiste gegevens, een gebrek aan hulp, ondoorzichtige workflows zonder een herkenbare structuur of routine en een gebrek aan aanpasbaarheid aan het respectieve vereistenprofiel van het bedrijf.

Al deze problemen moeten het komende jaar zoveel mogelijk worden beperkt. Het doel is om complexe processen zo eenvoudig mogelijk in kaart te brengen.

ERP-training nog steeds relevant

Hoe intuïtiever de ERP-gebruikersinterface is, hoe minder tijd gebruikers nodig hebben om te leren hoe de software te gebruiken. Dit bespaart tijd en middelen. Gebruiksvriendelijkheid betekent echter niet dat opleidingen voor werknemers in de toekomst overbodig worden. Vooral bij de introductie van een nieuw ERP-systeem is het van essentieel belang om toekomstige gebruikers adequaat te trainen - zelfs als sommige functies voor zichzelf spreken.

10 januari 2020

Event

Exact Live gaat door in digitale vorm

Meerdaags online event vervangt fysieke editie in Gent.

Lees verder

Exact bouw7 vergroot effici├źntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder