Individualistische software

Trend 1: individualistische software in plaats van standaard ERP

Een van de belangrijkste ERP-trends voor 2020 is meer individuele software en de mogelijkheid om het ERP-systeem aan te passen.

De ERP-trends voor 2020 laten een duidelijke richting zien. Het moet meer individueel, mobiel en gebruikersvriendelijk zijn. Omdat de voortdurend groeiende eisen aan ERP-systemen ook betekenen dat ze steeds meer individueel moeten worden aangepast aan de omstandigheden van het bedrijf. Deze trend is geenszins nieuw, maar zal zich intensiveren.

Wat is aangepaste software eigenlijk?

Kortom, de term individuele software beschrijft niets anders dan een softwareoplossing die is ontwikkeld voor gebruik in een speciaal bedrijf. Dit wordt ontwikkeld door het bedrijf zelf of in de vorm van een bestelling aan een externe softwarefabrikant. Voor ERP-systemen kan dit enerzijds betekenen dat dit helemaal opnieuw wordt geschreven en aangepast aan het bedrijf, of dat de bestaande standaardversies opnieuw worden geprogrammeerd zodat ze zich aanpassen aan de bedrijfsprocessen van het bedrijf.

Is individuele software echt nodig?

Of een standaardoplossing voldoende is voor uw eigen bedrijf en in hoeverre individuele aanpassingen aan het ERP-systeem nodig zijn, hangt van veel verschillende factoren af. Uiteindelijk zijn er veel verschillende branchespecifieke oplossingen die een hoge mate van specificaties hebben en vaak in staat zijn om individuele processen in kaart te brengen.

De voordelen van individuele software

Als dat niet genoeg is, kunt u individuele software gebruiken om een optimale individuele aanpassing aan uw eigen operationele vereisten te bereiken. Op deze manier worden de gevestigde organisatie en dagelijkse bedrijfsprocessen niet gewijzigd en kunt u rustig beslissen over de reikwijdte van het ERP-systeem. Latere wijzigingen of uitbreidingen zijn ook gemakkelijk mogelijk.

Deze trend komt voort uit dynamische processen

Zoals ik al zei, is de trend naar maatwerksoftware niet nieuw. Bedrijven worden echter steeds internationaler, complexer en ontwikkelen altijd nieuwe bedrijfsprocessen die aanzienlijk dynamischer en ingrijpender kunnen zijn dan de klassieke processen van een traditioneel bedrijf. Vooral startups ontwikkelen altijd nieuwe methoden en vestigen zich daarmee op de markt en veranderen deze voortdurend.

Daarom moeten zowel bedrijven als fabrikanten meer aandacht besteden aan deze individualisatieprocessen en hun ERP-oplossingen dienovereenkomstig aanpassen. Het is geen verrassing dat individuele oplossingen steeds vaker worden gekopieerd in een wereld waarin alles aan de klantzijde ook aan individualisme is gewijd.

6 januari 2020

Event

Exact Live gaat door in digitale vorm

Meerdaags online event vervangt fysieke editie in Gent.

Lees verder

Exact bouw7 vergroot effici├źntie voor bouwbedrijven

Geïntegreerde oplossing ondersteunt sector in administratie, planning en beheer.

Lees verder