Discrete productie
mobiele ERP

Wat mobiele ERP voor uw bedrijf kan betekenen

Waarom u als bedrijf op het gebied van discrete productie moet vertrouwen op een mobiele ERP.

De discrete productie industrie staat waarschijnlijk voor de zwaarste proef: de wereldwijd verbonden economie en digitalisatie veranderen de spelregels op de markt en de machtsverhoudingen. Wie niet correct reageert, wordt afgemaakt.

Innovatiedruk bij de discrete productie

De innovatiedruk bij bestaande ondernemingen neemt gestaag toe. Vooral jonge ondernemingen en start-ups in de discrete productie sector gebruiken elementen uit de zogenaamde ‘Internet of Things’ (afgekort IoT) bouwkasten. Bewezen bedrijfsstrategieën worden uitgedaagd en op de proef gesteld. Maar men kan de digitalisering ook als een kans zien.

De start van ERP – het begon bij de discrete productie

ERP-systemen vonden hun bestaan bij de sector discrete productie. In de jaren ’60 vulde men ERP-systemen eerder in als MRP, een afkorting voor Material Requirements Planning. Als voorganger van het hedendaagse ERP diende deze vooral, zoals de naam reeds suggereert, voor de planning van de beschikbare materialen. Dat is de dag van vandaag nog steeds relevant voor de discrete productie. Toch bieden hedendaagse ERP-systemen nog tal van extra voordelen voor de discrete productie.

Één van deze voordelen gaat hand in hand met het bijna alomtegenwoordige thema mobiliteit. Mobiliteit wordt op elk vlak van ons leven steeds belangrijker. We willen in staat zijn om op een zo kort mogelijke tijd aan de andere kant van de wereld een afspraak te maken. Wanneer we online een pakket bestellen, moet het de volgende dag – of indien mogelijk nog diezelfde avond – geleverd worden. Het nieuws willen we van overal kunnen oproepen, ongeacht of men thuis, op het werk of onderweg is.

Mobiele ERP voor de discrete productie

Dit is net zoals in de privésector. Het moet van overal mogelijk zijn om het eigen ERP-systeem terug te vallen. Zo wordt elke minuut, bijvoorbeeld onderweg naar het werk of een afspraak, ten volle benut. Maar bij de discrete productie gaat het bij een mobiele toegang tot het ERP niet om elke minuut efficiënt te gebruiken.

Het gaat er bijvoorbeeld om, dat men vanop elke locatie gegronde beslissingen kan nemen op basis van real-time data. Stelt u zich eens voor dat er tijdens de productie een storing ontstaat bij een machine. Deze machine loopt momenteel niet, of enkel vol fouten, verder tot de storing opgelost wordt. Dit is waardevolle tijd die verloren wordt, en in het ergste geval de volledige productie in gevaar kan brengen – en productiestops brengen enorme kosten met zich mee. Daarom moet dit scenario ten allen tijde vermeden worden.

Zou het in dat geval niet praktisch zijn wanneer verantwoordelijke medewerkers van werkelijk overal toegang hebben tot het interne machinebewakingssysteem? Idealiter worden ze meteen gewaarschuwd op hun gsm dat er een storing plaatsvindt, zodra deze optreedt. Zo kunnen medewerkers zonder tijd te verspillen snel reageren en de kans op een productiestop minimaliseren.

Dat is allemaal mogelijk vai een ERP-systeem met de bijhorende functies en een mobiele toegang. De productie is echter niet het enige bereik dat verschillende voordelen kan halen uit een mobiele toegang tot het ERP-systeem. Hieronder illustreren we voor enkele afdelingen in hoeverre het mobiele aspect een positieve invloed heeft op de productiviteit.

Mobiele ERP in het magazijn

Het magazijn is een kritische stap in de totale materialenstroom. Wanneer het ERP-systeem over specifieke functies beschikt, kunnen leveranciers via een online portal de stocks en aanvragen raadplegen. Via diezelfde interface kunnen specifieke aanbiedingen aangeboden worden of bestellingen bevestigd worden. Via een mobiel eindtoestel worden de goederen dan meteen bij levering ingeboekt. Dit geldt ook bij omboekingen van voorraad, waarbij men niet langer de gegevens opnieuw moet verwerken via een mobiel ERP, aangezien dit meteen ter plaatse gebeurt, digitaal en in real-time. Wanneer de omboeking in real-time plaatsvindt, heeft dit opnieuw voordelen voor de pickers die aanzienlijk sneller en efficiënter kunnen werken.

Tenslotte profiteert ook de inventaris van een mobiel ERP. Door de inzet van mobiele eindapparaten kunnen data meteen online vastgelegd worden. Een manuele invoer is niet langer nodig, en men kan de transmissiefouten gaan beperken.
Mobiel ERP bij de productie

Het ‘on-site’-principe wordt ook toegepast bij de productie. Zo hebben productiemedewerkers bijvoorbeeld de mogelijkheid om opdrachten meteen aan hun werkplaats, of gelijk waar in de werkhal, op te roepen. Productietijden, aantallen en voltooiing kunnen meteen in het systeem verwerkt worden.

Mobiel ERP bij de verkoop

Via een mobiel ERP hebben de buitendienst en vertegenwoordigers van werkelijk overal toegang tot verkoopdocumenten en specifieke klantengegevens, door bijvoorbeeld de integratie van een CRM-systeem. Zo kunnen ze op elk moment informatie verstrekken, ook in onvoorbereide situaties.
Betere klantenservice via een mobiel ERP

Tenslotte profiteert ook de klant van een mobiele toegang voor de medewerkers tot het ERP-systeem. Net zoals bij de verkoop, heeft de buitendienst via een mobiel ERP de mogelijkheid om meteen ter plaatse bij de klant de actuele contracten te raadplegen. Ook nieuwe opdrachten kan de servicemedewerker idealiter van overal oproepen op zijn mobiel toestel. Medewerkers kunnen belangrijke factoren, zoals het materiaalverbruik, meteen opmerken in het systeem. Wanneer er dan bijvoorbeeld extra materiaal nodig is, kan men deze meteen via het ERP aanvragen. Door de real-time overdracht zijn magazijnmedewerkers meteen in staat om de desbetreffende onderdelen klaar te maken.  

Conclusie: ERP is de toekomst

In tijden waarin het thema mobiliteit steeds belangrijker wordt, moet ook het ERP-systeem meegroeien met deze nieuwe verwachtingen. Daarbij is het onbelangrijk via welk mobiel toestel men het systeem wil raadplegen – de gebruiksvriendelijkheid mag niet onderdoen. Door de inzet van een mobiele toegang tot het ERP-systeem kan men in tal van afdelingen de productiviteit aanzienlijk zien stijgen. Zo ontstaat er een concurrentievoordeel om zich te kunnen handhaven in de discrete productie sector van morgen.

Oriëntatie

Wat is Enterprise Resource Planning?

Wat is Enterprise Resource Planning en hoe kan het ook uw bedrijf helpen?

Lees verder

ERP-software voor grote bedrijven

Met ERP-software voor grote bedrijven automatiseert en beheert u al deze processen vanuit één systeem.

Lees verder