top 10 ERP software

Hoe nuttig zijn de top 10 ERP software lijstjes?

Top 10 lijsten komen vaak voor maar hoe nuttig zijn deze in het geval van de beste ERP software.

Een snelle zoektocht op internet naar ERP-software en u komt de “10 beste oplossingen voor uw bedrijf” of de “Top 10 ERP-systemen voor uw branche” tegen. Maar wat heb je aan zulke lijsten?

We willen deze vragen op dit punt nader bekijken en laten zien dat dergelijke lijsten soms zelfs gevaarlijk kunnen zijn. U kunt echter ook profiteren van dergelijke lijsten. Wanneer en hoe precies, laten we u hier zien.

Vóór die tijd willen we echter de algemene functionaliteit van ERP-systemen bekijken om beter te begrijpen waarom het zoeken naar geschikte ERP-software voor uw eigen bedrijf vaak zo moeilijk kan zijn.

Inhoudsopgave

Wat is ERP - Een definitie

ERP staat voor Enterprise Resource Planning en beschrijft de ondernemende taak om alle beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Het is belangrijk om alle middelen te gebruiken die het bedrijf kan gebruiken om hun eigen bedrijfsprocessen te optimaliseren. Bronnen kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn:

 • Gereedschap (werkmaterialen, etc.)
 • Machines (productiesystemen, robots, etc.)
 • Wagenpark (vrachtwagens, bedrijfswagens, etc.)
 • Personeel (werknemers, uitzendkrachten, etc.)
 • Financiële middelen (bankactiva, deposito's enz.)
 • Vastgoed (werkplaatsen, kantoorgebouwen, etc.)

Deze fondsen moeten dus in de juiste kwaliteit en kwantiteit op het juiste moment voor de juiste processen beschikbaar worden gesteld. Geen gemakkelijke taak in moderne bedrijven, aangezien talloze bedrijfsprocessen parallel aan elkaar lopen en soms erg krap getimed zijn.

Het is de taak van de ondernemer om al deze processen op elkaar af te stemmen, te organiseren, beheersen en bewaken. Zonder softwareondersteuning zou dit een onmogelijke taak zijn.

ERP-software bundelt bedrijfsprocessen

Dit is waar ERP-softwaresystemen in het spel komen. Deze brengen alle bedrijfsprocessen digitaal in kaart en brengen ze samen in een centrale database. Op deze manier kunnen veel processen worden gekoppeld. Afdelingsgrenzen worden overbrugd en alle belanghebbenden werken voortaan met dezelfde geldige gegevens.

Hierdoor ontstaan slankere processen waarin veel onderdelen van het systeem kunnen worden geautomatiseerd. De verschillende afdelingen werken niet meer alleen binnen hun grenzen, maar door het hele bedrijf zijn er veel afdelingsoverstijgende processen.
ERP-softwareoplossingen bestaan meestal uit verschillende modules die een specifiek deel van het bedrijf bestrijken. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • Bedrijfsinformatie
 • Beheer van klantrelaties
 • Document beheer
 • Financiën
 • Magazijnbeheer
 • Personeelszaken

Afhankelijk van de behoeften van het bedrijf kunnen verdere modules worden toegevoegd of uitgesloten. Elk van deze modules heeft een hele reeks verschillende functies die bepaalde taken uitvoeren. Het ERP-systeem wordt ofwel op de eigen servers van het bedrijf geïnstalleerd of het wordt verkregen in de vorm van licenties uit een cloud.

Niet elk bedrijf heeft de infrastructurele voorwaarden om ERP-software op zijn eigen servers te laten draaien. Daarentegen is niet elk bedrijf bereid zijn gegevens op servers van derden op te slaan. Hier moet u goed bedenken welk licentiemodel u kiest.

Oriëntatie op basis van top 10 lijsten

Bent u nu op zoek naar geschikte ERP-software voor uw bedrijf, dan gaat u waarschijnlijk eerst internetten. Met een simpele zoekopdracht word je in eerste instantie overweldigd door talloze resultaten. Hier worden duizenden oplossingen van verschillende aanbieders getoond, die allemaal adverteren met trefwoorden als modern, flexibel, optimaal.
Om een overzicht te krijgen, vallen velen terug op de top 10 lijsten. Hier heeft u meerdere systemen in één oogopslag en iemand heeft de moeite genomen om ze op basis van welke criteria dan ook in een volgorde te plaatsen. En dat is precies waar het eerste gevaar schuilt, dat we nader willen bekijken.

Criteria van top 10 lijsten

Als u bijvoorbeeld zo'n lijst op internet vindt, moet u eerst uitzoeken wat hier is geëvalueerd en in een top 10-lijst plaatsen. ERP-softwaresystemen in het algemeen, voor een bepaalde branche of bedrijfsgrootte, afhankelijk van innovatie of aantal gebruikers, is het van centraal belang volgens welke parameters hier werden vermeld.

Oriëntatie maar niet meer

Komt dit niet voor in de lijst, dan ontbreekt een kritische factor en daalt de waarde van die lijst snel. Een opsomming van ERP-systemen kan geen leidraad zijn bij uw zoektocht. De enige waarde op dit punt is dat u te maken krijgt met tien verschillende ERP-systemen. Helaas was dat het.

Opmerking parameters

Let dus goed op welke criteria zijn gebruikt om deze lijsten te maken. Hoe meer parameters in de beoordeling worden meegenomen, hoe zinvoller een dergelijke lijst kan zijn. Een dergelijke lijst kan echter alleen als eerste oriëntatie dienen en kan uw eigen zoektocht en onderzoek niet vervangen.

De bron van de top 10 lijst

Naast de criteria die worden gebruikt om dergelijke top 10-lijsten te maken, is het altijd belangrijk om op de auteur ervan te letten. Vaak is niet direct duidelijk wie deze lijsten precies heeft gemaakt en welke intentie ermee wordt nagestreefd.

Advertentiemaatregel van aanbieders

Het kan voorkomen dat bepaalde aanbieders dergelijke lijsten als reclame voor hun eigen systemen hebben medegefinancierd. Alle objectiviteit wordt dan geschonden en de waarde wordt permanent vernietigd. Als het niet duidelijk is wie deze lijst heeft gemaakt, moet u in ieder geval voorzichtig zijn.

Lijsten van onafhankelijke instellingen

Er zijn echter ook onafhankelijke instellingen die dergelijke lijsten publiceren en vervolgens verwijzen naar de exacte procedure om ze te verzamelen. Deze onafhankelijke actoren streven vaak de intentie na om de zoeker een eerste oriëntatie te bieden. En dat is precies het enige dat dergelijke lijsten überhaupt kunnen doen.

Voordelen van top 10 lijsten

Staat u nog aan het begin van uw zoektocht naar geschikte ERP-software, dan is het in eerste instantie moeilijk in te schatten wat ERP-systemen tegenwoordig kunnen en welke providers er druk op de markt zijn.

Kennismaken met de markt

Toplijsten van ERP-softwaresystemen kunnen een goede hulp zijn om in één keer kennis te maken met verschillende oplossingen. Tegelijkertijd maken de lijsten duidelijk dat de markt vrij complex is en dat je goed moet kijken welke software je uiteindelijk kiest.

Start je eigen zoektocht

Ook lijsten met onafhankelijke actoren met een zeer specifieke focus kunnen als vertrekpunt dienen voor uw zoektocht. Hier vindt u een overzicht van vele oplossingen die mogelijk bij uw bedrijf passen.

ERP-software moet aanpasbaar zijn

Omdat ERP-software vaak heel specifiek op bepaalde branches is toegesneden, wat de selectie uiteindelijk zo moeilijk maakt. Bij het zoeken moet u allereerst alle systemen uitsluiten die niet geschikt zijn voor uw doeleinden.

Bekijk de top 10 lijsten met een kritische blik

Over het algemeen moet met dergelijke top 10-ranglijsten echter voorzichtig worden omgegaan. Hier worden tien verschillende ERP-systemen opgesomd die niet eens de hele markt kunnen gaan vertegenwoordigen. ERP-software is vaak heel specifiek voor de eisen van bepaalde bedrijven.

Ongeschikte oplossingen in lijsten

Een lijst met ERP-systemen in het algemeen heeft dan ook weinig zin als je bijvoorbeeld je productieprocessen met de oplossing in kaart moet brengen, maar deze module staat niet in de top 10 oplossingen omdat er volgens andere criteria gemeten is.

Wees waakzaam en check lijsten

Daarom moet u altijd goed opletten wat voor soort lijst u voor u heeft liggen en wie deze heeft gemaakt. Dergelijke lijsten negeren vaak ook kleinere providers met oplossingen die echter onvermijdelijk veel beter bij uw bedrijf zouden passen. Bij een holistische zoektocht naar geschikte ERP-software moeten dergelijke providers worden overwogen.

Conclusie: gebruik de top 10 lijsten met de nodige voorzichtigheid

Als je een eerste onderzoek doet naar ERP-systemen, kom je al snel de top 10 van de beste systemen tegen, enz. Dergelijke lijsten kunnen echter gevaarlijk zijn bij het zoeken. Vaak is niet direct duidelijk met welke bedoeling en volgens welke criteria dergelijke lijsten tot stand zijn gekomen.

Ook de onafhankelijkheid of objectiviteit van de auteur speelt een belangrijke rol. Ook bestaat het gevaar dat men te vast komt te zitten aan een oplossing en vele, mogelijk beter passende oplossingen negeert. Dan kunnen dergelijke ranglijsten zelfs schadelijk zijn.
Wees daarom voorzichtig met het gebruik van dergelijke lijsten en houd er altijd rekening mee dat, hoewel dergelijke lijsten u helpen bij een eerste oriëntatie, ze uw eigen onderzoek niet kunnen vervangen.

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

 • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
 • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
 • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
 • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder