casestudy's

Hoe handig zijn casestudy's?

Casestudy's van leveranciers kunnen een belangrijke leidraad zijn bij uw zoektocht ERP-softwareoplossingen zijn de laatste jaren steeds diverser geworden.

Als u vandaag op zoek gaat naar een geschikte oplossing voor uw bedrijf, kunt u overweldigd worden door de verscheidenheid aan systemen op de ERP-markt. Het is des te nuttiger om te weten waar u werkelijk naar op zoek bent. Het helpt vaak om naar de concurrentie te kijken en te vragen welke ERP-software ze gebruiken.

Veel ERP-providers presenteren succesverhalen en casestudy's van eerdere ERP-implementaties op hun websites. Hoe deze casestudies u kunnen helpen om een ​​geschikte oplossing voor uw bedrijf te vinden, is het onderwerp van dit artikel. Maar laten we eerst eens kijken naar de algemene functionaliteit van ERP-software, ook om beter te begrijpen waarom zoeken soms zo moeilijk kan zijn.

Inhoudsopgave

Definitie: Wat is ERP-software

ERP is de afkorting voor de Engelse term "Enterprise Resource Planning". Het gaat in wezen om de taak van een bedrijf om de middelen waarover het beschikt zo efficiënt mogelijk te verdelen over de onderliggende bedrijfsprocessen. Middelen omvat alles waarop een bedrijf kan terugvallen om zijn eigen zakelijke doel te bereiken. Middelen kunnen het volgende zijn:

 • Gereedschappen (werkmaterialen etc.)
 • Machines (productiesystemen, robots etc.)
 • Wagenpark (vrachtwagens, bedrijfswagens etc.)
 • Personeel (werknemers, uitzendkrachten etc.)
 • Financiële middelen (bankmiddelen, deposito's etc.)
 • Vastgoed (werkplaatsen, kantoorgebouwen, etc.)

Met ERP-software wordt die taak aan de softwarekant opgelost. Hiervoor worden alle bedrijfsprocessen eerst in het systeem in kaart gebracht en samengebracht op een centrale database. Op deze manier kunnen afdelingsgrenzen en zelfs bedrijfsgrenzen worden overbrugd.

Snellere en slankere processen

In het hele bedrijf ontstaan ​​nieuwe, efficiëntere en slankere processen, die er uiteindelijk voor zorgen dat verschillende middelen kunnen worden bespaard en anders kunnen worden ingezet. Dat is ook de reden waarom bedrijven in alle branches geïnteresseerd zijn in dergelijke software.

ERP-softwareoplossingen zijn doorgaans opgebouwd uit verschillende modules, die elk een specifiek verantwoordelijkheidsgebied binnen het bedrijf bestrijken. De volgende modules zijn vaak terug te vinden in gestandaardiseerde ERP-software:

 • Business Intelligence
 • Klantrelatiebeheer
 • Documentbeheer
 • Financieringsmodule
 • Human Resource Management
 • Magazijnbeheer

Afhankelijk van de behoeften van het bedrijf worden aanvullende modules toegevoegd. Afhankelijk van de branche kunnen de modules ook heel verschillend worden ontworpen. De hoge mate van individualisme met betrekking tot ERP-software is ook de reden voor een verwarrende en uitgebreide ERP-markt. Duizenden verschillende providers komen hier rondlopen die leveranciers ontwerpen, verkopen, programmeren of diensten verlenen voor de implementatie van bepaalde oplossingen van derden. Het vinden van de juiste ERP-provider wordt hier al snel een handschoen.

De juiste ERP-software vinden

Bedrijven volgen doorgaans typische paden om een ​​geschikte oplossing te vinden. Je luistert naar de ervaringen van bekenden, zoekt naar geschikte software op internet of huurt zelfs een adviseur in en koopt zo expertise in. Welk pad u ook kiest, u zult uw eigen beoordeling en evaluatie van de toekomstige partner niet kunnen vermijden. Het is daarom van cruciaal belang om al die factoren te kennen die moeten worden gebruikt voor een evaluatie van een potentiële aanbieder.

Factor 1: de ERP-software

Eerst en vooral beslist de ERP-software zelf. Bedrijven stellen zeer specifieke eisen aan een ERP-systeem, afhankelijk van hun eigen bedrijfsprocessen. Als een bedrijf bijvoorbeeld voedsel produceert, moet de bijbehorende software ook de productie en alle bijbehorende uitdagingen aankunnen.

Een servicebedrijf heeft zo'n productiemodule niet nodig. Hier worden andere functies, zoals klantrelatiebeheer of mobiele applicaties, aanzienlijk belangrijker. De ERP-markt heeft zich aangepast aan de diversiteit van bedrijven en heeft talloze oplossingen gecreëerd voor specifieke industrieën. Als je deze eenmaal zeker hebt uitgefilterd, zijn er nog verschillende ERP-oplossingen om uit te kiezen. Maar hoe blijf je kiezen?

Factor 2: Gebruiksgemak

Met veel verschillende systemen van verschillende providers is het altijd de moeite waard om naar de gebruiksvriendelijkheid van het systeem te kijken. Zijn de interfaces ontworpen om intuïtief en veilig te zijn? Is het systeem compatibel met andere softwaretoepassingen? De medewerkers moeten elke dag met het systeem werken, daarom moet ook de interface op de juiste manier worden ontworpen. Ze moeten ook de individuele functies begrijpen en internaliseren.

Factor 3: De aanbieder

Last but not least speelt ook de aanbieder van de ERP-software een doorslaggevende rol. Als het gaat om de vraag hoe het ERP-systeem zijn weg naar het bedrijf moet vinden, is de betreffende aanbieder doorslaggevend. Niet elke provider verkoopt zijn oplossing in de cloud; anderen bieden alleen dit licentiemodel aan. Het is daarom cruciaal welk model u kiest, aangezien veel providers op dit moment niet meer in aanmerking komen. Maar er zijn veel andere factoren die bepalen of de aanbieder de juiste is voor uw doeleinden of niet. Laten we deze factoren op dit punt eens bekijken.

Bepaal eisen aan de juiste leverancier

Dus wat moet uw nieuwe ERP-provider brengen en wat zijn uw verwachtingen van hem? Allereerst moet u, zoals hierboven vermeld, weten hoe uw nieuwe ERP-systeem eruit moet zien. Nu heb je een paar leveranciers op je lijst waarvan de software die ze aanbieden aan al je criteria voldoet.

Beslissing vrij moeilijk

Maar welke moet je kiezen of hoe kan deze lijst verder worden ingekort. Op dit punt worden met name casestudy's een belangrijke indicator voor uw besluitvorming.

De juiste leverancier vinden met casestudy's

Bij het zoeken naar de juiste ERP-provider zijn de belangrijkste factoren zijn ervaring, zijn expertise in uw branche en zijn infrastructuur, of zijn toepassingsgebied. Op dit punt komen zogenaamde casestudy's om de hoek kijken.

Case studies helpen bij selectie

Hierin beschrijven ERP-providers eerdere ERP-implementaties. Hier vindt u doorgaans informatie over de klant (d.w.z. het bedrijf waar nieuwe software is geïmplementeerd) en de benadering van het project door de provider. Hier vindt u casestudy's van bedrijven die
lijken erg op de uwe, dit is een goede indicator dat de aanbieder uw branche goed kent en ervaring heeft opgedaan in eerdere projecten.

Ervaring in branche- en bedrijfsgrootte

Dit is vooral belangrijk als uw branche zeer specifieke bedrijfsprocessen kent en voor bijzondere uitdagingen staat. In casestudy's vind je ook informatie over de klant, zoals de grootte van het bedrijf. Hier kun je zien of de aanbieder al ervaring heeft met bedrijven van jouw grootte. Dit helpt vooral om te beoordelen of de aanbieder in staat is om een ​​ERP-systeem op te zetten dat veel medewerkers en gebruikers dekt.

De casestudy's laten ook zien welke modules aan bod kwamen, wat de moeilijkheden en uitdagingen waren tijdens de implementatie en welke stappen het bedrijf vervolgens nastreeft. Afhankelijk van hoe vergelijkbaar het bedrijf in de casestudy is met het uwe, kan dit een goede gids zijn voor uw eigen implementatie. Als u een aanbieder vindt die een dergelijke casestudy op zijn homepage aanbiedt, kan dit een goede gids voor u zijn.

Niet al het goud dat blinkt

Tegelijkertijd moet u er ook rekening mee houden dat ERP-providers meestal alleen de succesverhalen op hun websites presenteren en minder storingen rapporteren. Desalniettemin bieden casestudy's een goede oriëntatie en geven ze informatie over of een aanbieder in theorie in staat is om uw project in de praktijk te brengen.

Conclusie: casestudy's zijn behulpzaam bij het zoeken naar ERP

Bij het zoeken naar een geschikte ERP-provider is het gemakkelijk om te twijfelen. Er zijn talloze verschillende oplossingen op de markt die ze ondoorzichtig en verwarrend maken. Casestudy's kunnen op dit punt een goede indicator zijn. In deze korte bladen beschrijven providers eerdere implementaties waaruit veel te lezen is voor je huidige ERP-project. Hieruit blijkt of de aanbieder ervaring heeft met implementaties in uw branche en met bedrijven van uw omvang.

De belangrijkste hardwarevereisten voor on-premises ERP

Voor on-premises ERP-software zijn bepaalde technische vereisten vereist. Je kunt er hier over lezen.

Lees verder

On-premises vs. Cloud: verschillen in de ERP-implementatie

Op deze punten verschilt lokale ERP-software van cloudgebaseerde systemen als het gaat om implementatie.

Lees verder