ERP-software voor internationale bedrijven

ERP-software voor internationale bedrijven

Welke eisen internationaal opererende bedrijven stellen aan geschikte ERP-software leest u hier.

Denk je aan digitalisering, dan denk je vaak aan grote techgroepen met geavanceerde en ultramoderne processen. Digitalisering is echter zeker geen exclusief onderwerp voor grote bedrijven. Zelfs het kleinste ambachtelijke bedrijf heeft te maken met digitale processen en groeiende wereldwijde concurrentie.
Maar welke systemen gebruiken wereldspelers om de norm te stellen voor de digitalisering van alle bedrijven? Welke speciale uitdagingen komen ze tegen in hun dagelijkse werk en dekken we die softwarematig aan? We willen al deze vragen op dit punt beantwoorden.

Tegelijkertijd kijken we naar ERP-systemen die speciaal zijn ontworpen voor wereldspelers en in de eerste stap verduidelijken we enkele conceptuele vragen om beter te begrijpen waar zo'n ERP-systeem zich precies bevindt en hoe het verschilt van gangbare applicaties.

Inhoudsopgave

Wat is ERP-software? - Een definitie

ERP is de afkorting van de Engelse term Enterprise Resource Planning. Het beschrijft in wezen de taak van een bedrijf om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten voor de eigen processen.

Dit omvat het plannen, beheersen en bewaken van alle processen, terwijl ze tegelijkertijd van de juiste hoeveelheid middelen worden voorzien. Met middelen worden alle bedrijfsmiddelen van de onderneming bedoeld. Ook:

Gereedschap (werkmaterialen, etc.)
Machines (productiesystemen, robots, etc.)
Wagenpark (vrachtwagens, bedrijfswagens, etc.)
Personeel (werknemers, uitzendkrachten, etc.)
Financiële middelen (bankactiva, deposito's enz.)
Vastgoed (werkplaatsen, kantoorgebouwen, etc.)
Grondstoffen (materialen voor verdere verwerking)

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat elk proces altijd wordt geleverd met de juiste hoeveelheid en de juiste kwaliteit van middelen, zonder dat er overschotten of zelfs knelpunten ontstaan. Zonder de juiste softwareondersteuning zou dit een onmogelijke taak zijn. Zelfs kleinere bedrijven hebben immers talloze processen. Wereldwijde spelers moeten een groot aantal verschillende processen in verschillende delen van de wereld coördineren.

Bewaar en gebruik alle data centraal

Dit is mogelijk met een ERP-software. Alle processen zijn digitaal in kaart te brengen in de applicatie; de gegevens worden dan ook samengebracht in een centrale database. Op deze manier kunnen veel van deze processen aanzienlijk worden gestroomlijnd, samengevoegd en in sommige gevallen zelfs geautomatiseerd.

Door de centrale opslag worden afdelings- en zelfs bedrijfsgrenzen overbrugd en hebben alle medewerkers toegang tot dezelfde database. Dit maakt een snellere informatiestroom mogelijk, wat op zijn beurt leidt tot veiligere processen en nauwkeurigere procedures in het algemeen.

Technisch niveau van ERP-software

Uiteindelijk kunnen met ERP-software op veel gebieden middelen worden bespaard, wat deze applicaties voor veel bedrijven zo aantrekkelijk maakt. Dergelijke oplossingen zijn meestal opgebouwd uit verschillende modules, die elk een specifiek gebied van het bedrijf bestrijken. De volgende modules komen vaak voor in moderne ERP-oplossingen:

Bedrijfsinformatie
Beheer van klantrelaties
Document beheer
Financiële boekhouding
Magazijnbeheer
Personeelszaken
productie

Niet elk bedrijf heeft elk van deze modules nodig, terwijl andere veel meer functies nodig hebben om hun eigen processen goed in kaart te kunnen brengen. Maar het is niet alleen met betrekking tot de verschillende functies en modules binnen de software dat er verschillen zijn tussen de ERP-oplossingen op de markt.

Cloud of lokaal?

Er zijn ook enkele verschillen met betrekking tot het respectievelijke licentiemodel waarmee een ERP-systeem wordt aangeboden. Vier modellen vallen hier in het bijzonder op.

ERP op locatie
Cloud ERP
Gehoste ERP
Hybride ERP

Meestal koopt een bedrijf software van een provider en installeert het deze op zijn eigen servers. In dit geval spreekt men van het on-premise model, waarbij "on-premise" niets anders betekent dan "in de feitelijke ruimte". Maar niet elk bedrijf heeft zijn eigen brede IT-infrastructuur of de nodige expertise om het systeem in eigen beheer te houden.

Gebruik de voordelen van de cloud

Voor die bedrijven is een ERP-systeem uit de cloud ideaal. U kunt met de software werken via internettoegang; de software wordt vervolgens beheerd op de servers van de cloudprovider. Maar ook voor grote bedrijven kan de cloud een goede optie zijn, bijvoorbeeld als dezelfde ERP-software over de eigen grenzen heen gebruikt gaat worden.

Wat moet ERP-software doen voor internationale bedrijven?

Laten we allereerst bepalen welk type bedrijf zich aangesproken voelt door de term "globale speler". Deze term omvat over het algemeen bedrijven die deelnemen aan internationale concurrentie en een wereldwijde suprematie hebben in hun branche.

Wereldspeler ook in middelgrote bedrijven

Je kunt hierbij denken aan grote bedrijven met bekende namen, maar er zijn ook kleinere wereldspelers. Het werktuigbouwkundige bedrijf dat wereldwijd marktleider is op het gebied van veegmachinetechniek of de fabrikant van medische technologie die over de hele wereld innovatieve robotica verkoopt. Deze bedrijven bedienen dan een kleinere markt, maar staan voor dezelfde uitdagingen als andere wereldspelers.

Laten we dus eens kijken naar de belangrijkste functies binnen ERP-software die dergelijke bedrijven absoluut nodig hebben en welke voordelen ze met zich meebrengen.

Standaardisatie van processen

Met ERP-software die speciaal is ontworpen voor wereldwijde spelers, kunnen wereldwijde bedrijfsmodellen worden gemaakt en onderhouden die gestandaardiseerde statistieken gebruiken om uniforme processen wereldwijd te garanderen. Op deze manier kan, of het nu op het hoofdkantoor is of in het buitenland, worden gegarandeerd dat de processen transparant en begrijpelijk zijn. Deze kunnen centraal worden bewaakt en aangestuurd via een uniform ERP-systeem.

Procesautomatisering om de efficiëntie te verhogen

Met een ERP-systeem kunnen veel handmatige processen worden geautomatiseerd. Door de data te centraliseren kunnen veel processen worden samengebracht en overgenomen door het systeem. E-mails over bepaalde onderwerpen kunnen bijvoorbeeld automatisch worden toegewezen of verzonden. De basis hiervoor is rule management. Het bedrijf kan dus de regels bepalen volgens welke automatisering werkt. Dit maakt enerzijds de processen efficiënter en anderzijds komen er middelen vrij die weer op andere manieren kunnen worden ingezet.

Wettelijk zeker werk

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat in het ERP-systeem rekening wordt gehouden met de wettelijke vereisten van alle landen. Van belastingrechtelijke kwesties tot gegevensbeschermingskwesties. Wereldwijde ERP-systemen houden rekening met alle regelgeving en maken het zo mogelijk om wereldwijd met één en dezelfde oplossing te werken.

Conclusie: wereldwijde netwerken in het ERP-systeem

Wereldwijde spelers moeten ervoor zorgen dat hun zaken over de landsgrenzen heen soepel en legaal verlopen. Digitaal netwerken is hiervoor essentieel. Bijpassende ERP-software voor internationale bedrijven houdt precies met dit punt rekening en stelt bedrijven in staat om op al hun locaties dezelfde en transparante processen te hebben.

Op zichzelf staande oplossingen zijn geen optie, gezien de snel veranderende markten van vandaag. Door mediaonderbrekingen zijn processen traag en foutgevoelig. Een ERP-oplossing voor de hele groep stelt alle afdelingen in staat om volgens dezelfde standaarden samen te werken.

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

  • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
  • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
  • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
  • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder