ERP-software uit de cloud

ERP-software uit de cloud: een overzicht

U kunt op dit moment cloudgebaseerde ERP-software verkrijgen bij deze softwareleveranciers.

Op dit punt willen we een kijkje nemen in de huidige ERP-cloudsystemen en, daaraan gekoppeld, ook bij de grootste cloudoperators. Wie kiest voor een softwareoplossing uit de cloud, moet weten met welke bedrijven ze te maken hebben.

Wie exploiteert de cloud eigenlijk, wie heeft de software ontworpen en hoe verhouden softwareleveranciers en cloudoperators zich tot elkaar? We willen al deze vragen tot op de bodem uitzoeken en ook de basisdefinities en termen verduidelijken, zodat u echt weet wat de cloud is en vooral wie deze bedient.

Inhoudsopgave

Wat is ERP-software? - Een definitie

De afkorting ERP staat voor de Engelse term Enterprise Resource Planning en beschrijft de ondernemende taak om alle middelen waarover het bedrijf beschikt zo optimaal mogelijk in te zetten.

Het gaat in essentie om de planning, monitoring en controle van alle processen in het bedrijf. Het bedrijf heeft de taak ervoor te zorgen dat elk proces te allen tijde wordt voorzien van de juiste hoeveelheid middelen, zonder verspilling of schaarste.
Hulpbronnen zijn niet alleen grondstoffen of gereedschappen. In plaats daarvan worden de volgende dingen ook samengevat onder de term bronnen:

 • Gereedschap (werkmaterialen, etc.)
 • Machines (productiesystemen, robots, etc.)
 • Wagenpark (vrachtwagens, bedrijfswagens enz.)
 • Personeel (werknemers, uitzendkrachten, etc.)
 • Financiële middelen (bankactiva, deposito's enz.)
 • Vastgoed (werkplaatsen, kantoorgebouwen, etc.)
 • Grondstoffen (inclusief componenten, onderdelen, etc.)

In moderne bedrijven lopen dagelijks duizenden processen parallel aan elkaar. Het monitoren, plannen en beheersen van al deze processen vanuit een centraal punt is zo goed als onmogelijk. Dit is waar ERP-software om de hoek komt kijken. Deze applicaties brengen alle processen van een bedrijf digitaal in kaart en brengen ze samen in een centrale database.

Slankere en snellere processen

Op deze manier kunnen veel van deze processen op sommige gebieden worden samengevoegd, gestroomlijnd en zelfs geautomatiseerd. Door alle gegevens en processen te centraliseren, worden afdelings- en zelfs bedrijfsgrenzen overbrugd. Hierdoor ontstaan nieuwe, efficiëntere processen in het hele bedrijf.

Technisch niveau van ERP-software

ERP-softwareoplossingen zijn meestal opgebouwd uit verschillende modules, die elk een specifiek verantwoordelijkheidsgebied binnen het bedrijf bestrijken. De volgende modules komen vaak voor in moderne ERP-oplossingen:

 • Bedrijfsinformatie
 • Beheer van klantrelaties
 • Document beheer
 • Financiële boekhouding
 • Magazijnbeheer
 • Personeelszaken
 • productie

Niet elk bedrijf heeft elk van deze modules nodig in zijn ERP-software, andere bedrijven hebben veel meer functies nodig en moeten hun systemen specifiek aanpassen aan hun eigen processen. Maar niet alleen het scala aan functies maakt het zoeken naar een geschikte ERP-oplossing zo moeilijk, ook het licentiemodel waarop het systeem is gebaseerd, is van doorslaggevend belang.

Verschillende licentiemodellen van ERP-software

Naast het klassieke on-premise model viel vooral het SaaS (Software-as-a-Service) -model de laatste jaren op. Bij ERP-software wordt in principe onderscheid gemaakt tussen de volgende varianten:

 • ERP op locatie
 • Cloud ERP
 • Gehoste ERP
 • Hybride ERP

We willen dit artikel uitgebreid wijden aan de variant van de cloud ERP en het bijbehorende SaaS-model. Laten we eerst de individuele termen verduidelijken.

Wat is Cloud computing?

Cloud computing is een IT-infrastructuur die soms via internet beschikbaar wordt gesteld. De kern hiervan is de presentatie van opslagruimte, rekenkracht en applicatiesoftware als een service.
Bedrijven zonder eigen servercapaciteit kunnen een deel van de opslagdiensten die ze nodig hebben uitbesteden aan de cloud en toegang krijgen tot de gegevens via internet. De cloudoperators onderhouden grote datacenters waarin talloze servers de data en de bijbehorende rekenkracht verwerken.

Wat is SaaS?

Wanneer SaaS (Software-as-a-Service) wordt genoemd, gaat het om applicatiesoftware die in de cloud wordt geëxploiteerd. In ons geval is het ERP-software. Gebruikers boeken gemakkelijk licenties op basis van hun behoeften bij de provider en kunnen voortaan het ERP-systeem gebruiken via internettoegang.

De gegevens die in het ERP-systeem worden verwerkt, worden ook in de cloud opgeslagen, waardoor het bedrijf geen eigen servers meer nodig heeft. U betaalt meestal een maandelijks bedrag per licentie of opslagcapaciteit en kunt vanaf nu gebruik maken van het ERP-systeem.
Het probleem dat veel bedrijven hebben met dit model wordt duidelijk samen met de gegevensoverdracht. Alle gegevens van een bedrijf worden verwerkt in ERP-systemen, inclusief zeer gevoelige gegevens. Velen voelen zich ongemakkelijk bij de gedachte de gegevens op te slaan op servers van derden, die zich mogelijk in het buitenland bevinden.
Dit is precies wat we op dit punt nader willen bekijken. Wie zijn de bekendste cloudoperators en welke ERP-softwareoplossingen worden daarin aangeboden?

De grootste Cloud providers

De cloudmarkt groeit gestaag en volgens de laatste prognoses wordt in 2025 een mondiaal marktvolume van 216,419 miljoen euro verwacht. Het is dus geen wonder dat met name de grote technologiebedrijven proberen hun deel van de taart veilig te stellen. Bekijk de grote spelers.

Amazon Web Services

Een van de eerste en, na Gartner, ook de grootste aanbieder van cloud computing is Amazon Web Services, een dochteronderneming van het online postorderbedrijf Amazon. Diverse bekende services zoals Dropbox, Netflix of Reddit krijgen toegang tot de servers van het Amerikaanse bedrijf.
Omdat Amazon herhaaldelijk werd blootgesteld aan kritiek vanuit de wetgeving inzake gegevensbescherming, vooral uit Duitsland, exploiteert het bedrijf nu ook verschillende datacenters in Duitsland. Gebruikersgegevens worden opgeslagen op servers in Duitsland, maar zijn eigendom van een Amerikaans bedrijf.

De Amazon Cloud ziet zichzelf meer als Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Sommige providers gebruiken de cloud voor hun ERP-oplossingen, hoewel het belang hier voor de economie als geheel vrij gering lijkt.

Microsoft Azure

Microsoft heeft sinds 2010 ook een eigen cloudplatform. Naast Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS) vertrouwt Microsoft ook op Software-as-a-Service. Het Amerikaanse concert biedt een eigen ERP-cloudoplossing met verschillende softwareapplicaties, met name Microsoft Dynamics 365.

Als Amerikaans bedrijf is Microsoft ook onderworpen aan de USA Patriot Act. Dit garandeert de Amerikaanse overheid toegang tot alle gegevens, ook als de servers in het buitenland worden geëxploiteerd. Tegelijkertijd wordt aangegeven dat de Microsoft-cloud voldoet aan de EU-richtlijnen voor gegevensbescherming.

Talrijke softwarehuizen bieden hun oplossingen aan via de Microsoft-cloud. Vaak als Microsoft-partner, ontwikkel je de Dynamics-oplossing verder en pas je deze aan specifieke branches aan.

Google Cloud Platform

Google exploiteert ook een eigen cloud. Een groot deel hiervan wordt door Google zelf gebruikt, bijvoorbeeld voor Google Search of YouTube. Sommige ERP-providers gebruiken ook de Google Cloud voor hun oplossingen, al is dit vakgebied redelijk beheersbaar.

IBM Cloud Computing

Het IT-bedrijf IBM onderhoudt ook een eigen cloud, die een scala aan cloud computing-services biedt. Veel bedrijven zoals Oracle, Salesforce of SugarCRM gebruiken de cloud voornamelijk voor hybride oplossingen. Hier kunnen de oplossingen gedeeltelijk in de cloud worden geïntegreerd.

SAP HANA

Het Duitse bedrijf SAP onderhoudt ook een eigen ontwikkel- en integratieplatform met SAP HANA (High-Performance-Analytic-Applicance). Sinds 2014 biedt de SAP HANA Enterprise Cloud de mogelijkheid om bedrijfsapplicaties zoals ERP-systemen, CRM-software of BI in de cloud te gebruiken.
Uiteraard biedt SAP ook eigen oplossingen via de cloud. Met veel contractpartners die de SAP-oplossingen verder ontwikkelen en afstemmen op specifieke branches, zijn er tal van verschillende ERP-softwareoplossingen in de SAP-cloud, ook als hybride modellen.

Andere cloudproviders

Er zijn veel andere cloudproviders op de markt. Salesforce, Oracle, Alibaba, Dell en HP onderhouden ook hun eigen cloudplatforms. De markt is enorm en kent enorme groeipercentages. Bij het zoeken naar geschikte ERP-software voor uw bedrijf is het ook belangrijk om te kijken naar de onderliggende cloud en zijn operator.

Conclusie: alle wegen leiden naar de cloud

Wie kiest voor een ERP-oplossing uit de cloud, moet ook afrekenen met de betreffende operator van de cloud. Juridische hindernissen kunnen hier zeker in de weg staan. Met name de US Patriot Act maakt het voor Europese bedrijven moeilijk om de veiligheid van gegevens onder Europese wetgeving te garanderen.

Ook zijn er steeds meer cloudproviders met datacenters in Europa, die daardoor aantrekkelijker kunnen worden voor Europese bedrijven. Last but not least toont het plan van de EU om zijn eigen cloud genaamd Gaya te lanceren het toekomstige potentieel.

Start uw ERP selectie

Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming

In welke sector bent u actief?

Waarom dit belangrijk is bij uw ERP selectie:Bij uw selectie is het belangrijk om met uw sector rekening te houden. Een ERP systeem moet perfect aansluiten bij uw bedrijfsprocessen. Deze processen verschillen per branche. Zo werkt een groothandel bijvoorbeeld anders dan een bouwbedrijf en heeft dus andere ERP functionaliteiten nodig.

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

In wat voor soort bouw bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u vaak met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Doet u veel aan onderhoud?
Wilt u ook bedrijfsmiddelen kunnen inplannen?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Wat voor soort retailer bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Hoeveel fysieke verkooppunten heeft u?
Aan wat voor soort klanten levert u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?

Wat voor soort dienstverlener bent u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Wat voor soort onderwijs geeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Hebben uw klanten een lidmaatschap bij u?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor cursistenregistratie?
Wilt u het systeem ook gebruiken voor HRM?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Geeft u ook les op afstand?
Werkt u met roosters en locatieplanning?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

In wat voor soort zorg bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Wilt u het ERP systeem ook gebruiken voor cliëntenregistratie?
Biedt uw organisatie overnachtingen aan?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Verleent u zorg op locatie?

In wat voor soort handel bent u gespecialiseerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Heeft u een webshop die moet worden geïntegreerd?
Hoeveel fysieke winkels met point-of-sale heeft u?
Importeert u ook goederen?
Exporteert u ook goederen?
Aan wat voor soort klanten levert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Is urenregistratie belangrijk voor u?
Werkt u tegen uurtarief en/of vaste tarieven?
Is HRM een belangrijk onderdeel binnen uw bedrijf?
Werkt uw organisatie op projectbasis?
Levert u meestal aan bedrijven of consumenten?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 1/2)

Wilt u dat het ERP systeem klaar is voor het IoT (Internet of Things)?
Wenst u een koppeling met belangrijke leveranciers als de Technische Unie en Rexel?
Pleegt u ook onderhoudswerkzaamheden?
Moeten werkbonnen mobiel kunnen ingevoerd?

Vragen over uw bedrijfsprocessen (deel 2/2)

Moet het systeem offline kunnen worden geraadpleegd?
Moet u machines op afstand kunnen monitoren?
Werkt u ook op projectbasis?
Moet u koelmiddelen registreren?

Wat voor soort nutsbedrijf heeft u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt uw organisatie op projectbasis?
Werkt u met veel verschillende partijen?
Beheert uw organisatie vastgoed?
Doet u veel aan onderhoud?
Wenst u urenregistratie van uw medewerkers?

Overheid en NGO’s

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Werkt u projectmatig?
Wenst u een ledenadministratie?
Dient het ERP systeem gekoppeld te worden met andere pakketten?
Namelijk:
Moet het ERP systeem mobiel beschikbaar zijn?

Wat voor logistieke diensten biedt u aan?

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Groupage/Deelpartijen (LTL)
Groupage/deelpartijen die in een hub gebundeld worden voor meerdere opdrachtgevers
FTL
Volle ladingen voor meerdere opdrachtgevers
Dedicated Logistics
Vervoer voor één opdrachtgever

Organiseert u ladingen op de volgende wijze?

Heeft u een eigen wagenpark?
Moeten goederen gekoeld worden vervoerd?
Importeert u artikelen?
Exporteert u ook artikelen?

Hoe ziet uw productieproces eruit?

In wat voor soort productie bent u gespecialiseerd?

Hoe worden uw productieorders gepland?

In welke productiegroottes produceert u?

Vragen over uw bedrijfsprocessen

Doet u regelmatig onderhoud?
Werkt u met Service Level Agreements?
Dient het ERP systeem te koppelen met andere programma’s?
Werkt u op projectbasis?
Wenst u uren te registreren in het systeem?

Voer het aantal medewerkers en gebruikers in

medewerker(s)
gebruiker(s)

Vragen over uw organisatie

Heeft uw organisatie meerdere vestigingen?
Hoeveel magazijnen heeft u?
Werkt u multi-currency?
Opereert u internationaal?
Is de hoofdvestiging gevestigd in Nederland?
ERP leveranciers zoeken...
systemen gevonden

Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend informatie over de 7 meest geschikte leveranciers

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen

 • Op basis van de door u ingevulde informatie gaat onze consultant vrijblijvend aan de slag
 • Onze consultant maakt een selectie uit de gevonden ERP leveranciers die het best passen bij uw onderneming
 • U ontvangt gratis een shortlist met informatie over de 7 meest geschikte leveranciers
 • Bij vragen of onduidelijkheden neemt hij mogelijk contact met u op
Bekijk longlist
Selectie opnieuw starten

Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies

U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.

Lees verder

Duurzame textiel industrie met ERP software

U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software. 

Lees verder

Duurzame SCM met ERP-software

Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.

Lees verder