
Duurzaamheid als marketingstrategie
Hoe bedrijven duurzaamheid als unique selling point gebruiken en hoe ERP-software hen daarbij kan ondersteunen, leest u hier.
'Duurzaamheid' is vooral de laatste jaren een modewoord geworden. Naarmate het bewustzijn van het belang van duurzaam ondernemen toeneemt, nemen bedrijven echter steeds meer verantwoordelijkheid jegens hun klanten. 'Duurzaamheid' kan ook als uniek verkoopargument worden gebruikt. Hoe ERP-software bedrijven hierbij kan helpen, wordt hieronder nader bekeken.
Inhoudsopgave
- Wat wordt bedoeld met duurzaamheid?
- Duurzaamheid als concurrentievoordeel
- Duurzaam ondernemen dankzij ERP-software
- Conclusie: met ERP en duurzame processen naar succes
Wat wordt bedoeld met duurzaamheid?
Duurzaamheid beschrijft een actieprincipe voor het gebruik van hulpbronnen. In de kern gaat het om het garanderen van continue, langdurige bevrediging van behoeften door het natuurlijke regeneratieve vermogen van de betrokken systemen te behouden.
Oorsprong
Dit werkingsprincipe werd oorspronkelijk toegepast op het gebied van bosbeheer. Uiteindelijk mag er niet meer worden gekapt dan terug kan groeien om aan de toekomstige vraag te kunnen blijven voldoen. Met een groeiend besef van de eindigheid van natuurlijke hulpbronnen in de 20e eeuw, werd het actieprincipe vervolgens uitgebreid naar alle andere gebieden.
Duurzaamheid als concurrentievoordeel
Tegenwoordig is het onderwerp duurzaamheid van groot maatschappelijk, politiek en economisch belang. Zeker in de loop van het groeiende bewustzijn van klimaatverandering worden bedrijven steeds meer aangesproken door hun klanten. Bedrijven die proactief bestaande processen veranderen met het oog op meer duurzaamheid en dit ook communiceren naar de markt krijgen steeds meer de voorkeur van klanten.
Economische belangen
Duurzaamheid; of in ieder geval het uiterlijk; ontwikkelt zich tot een duidelijk concurrentievoordeel voor bedrijven. Ze worden dus zeker niet alleen gemotiveerd door altruïstische motieven. Bedrijven richten zich uiteindelijk altijd op economische motieven.
Greenwashing
Deze brengen het concept van "greenwashing" in het spel. Dit is een kritische term voor PR-methoden die tot doel hebben een bedrijf een milieuvriendelijk en verantwoord imago te geven; zonder dat hiervoor een voldoende basis bestaat.
De motieven erachter lijken niet ingewikkeld en duidelijk. De strategieën waarmee greenwashing wordt uitgevoerd, zijn daarentegen zeer divers. Er zijn verschillende subcategorieën die door verschillende bedrijven worden gebruikt. PriceWaterhouseCoopers (PwC) definieert ze als volgt:
1. Verborgen doelconflicten
Bij deze vorm van greenwashing wordt bewust gefocust op een positieve, duurzame eigenschap. Andere, mogelijk problematische (productie) aspecten worden niet extern gecommuniceerd.
2. Vage of irrelevante uitspraken
In dit geval gebruiken bedrijven opzettelijk onduidelijk gedefinieerde termen die gemakkelijk in hun voordeel verkeerd kunnen worden begrepen, of doen ze irrelevante uitspraken. Een bekend voorbeeld van het laatste is de aanduiding "CFK-vrij" op een product, hoewel dit wettelijk verplicht is.
3. Ontbrekend bewijs
Daarnaast gaat het ook om greenwashing, een statement maken of een feit als zodanig communiceren, zonder dat dit door externe actoren wordt gedaan; bijvoorbeeld in de vorm van meerdere onderzoeken; is geverifieerd.
4. onwaarheden
Bedrijven gaan nog een stap verder door onwaarheden te verspreiden, zoals het vals gebruik van een biologisch label, terwijl niet aan de relevante eisen is voldaan.
5. Deep Greenwash
In dit geval wordt een tactiek beschreven waarbij bedrijven bewust proberen de wettelijke randvoorwaarden te beïnvloeden en milieueisen af te zwakken. In de praktijk komt lobbyisme hier om de hoek kijken.
6. Kleinere kwaad
Last but not least is er de mogelijkheid om een minder duurzaam product te vergelijken met een nog slechter product om zo je eigen product in een beter daglicht te plaatsen.
Het wordt duidelijk dat, afhankelijk van de aanpak, greenwashing-tactieken niet alleen moreel twijfelachtig zijn, maar bedrijven kunnen ook snel in juridische grijze gebieden terechtkomen.
Schandalen vermijden
In tijden van digitale transformatie profiteert de samenleving van een informatiestroom die zich binnen enkele seconden kan uitstrekken tot een wereldwijd niveau. Met het groeiende bewustzijn van verduisteringstactieken die verband houden met de duurzaamheid van hun eigen bedrijfspraktijken, lopen bedrijven het risico dat greenwashing-benaderingen worden blootgesteld en dat het nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidt. Afhankelijk van de omvang kan dit het imago van het bedrijf ernstig schaden.
Om zoiets te voorkomen, moeten bedrijven in plaats daarvan vertrouwen op de daadwerkelijke overgang naar duurzamere bedrijfsvoering.
Duurzaam ondernemen dankzij ERP-software
ERP-software kan hierbij een waardevol hulpmiddel zijn. Het stelt bedrijven in staat om alle processen in het bedrijf bij te houden.
Beschikbare middelen kunnen niet alleen zo efficiënt mogelijk worden gepland, maar ook volgens het principe van duurzaamheid.
ERP-modules en -functies
Bovendien hebben veel systemen tegenwoordig compliancemodules of -functies waarmee het wettelijk kader; bijvoorbeeld met betrekking tot milieubescherming; kan gemakkelijker worden nageleefd.
Ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ontwikkelt zich in veel bedrijven steeds meer tot een aparte business area of werkterrein, zodat ook hier software support beschikbaar is.
Conclusie: succes met ERP en duurzame processen
Door gebruik te maken van adequate ERP-software kunnen bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen richting hun klanten, de samenleving en het milieu.
Uiteindelijk heeft dit ook positieve effecten voor het bedrijf, aangezien duurzaam ondernemen steeds meer uitgroeit tot een concurrentievoordeel ten opzichte van concurrenten.
Start uw ERP selectie
Ontdek welke ERP systemen het beste passen bij uw onderneming
Optimaliseer het WMS met ERP en beperk emissies
U hier lezen over de impact die geoptimaliseerd magazijnbeheer kan hebben op de CO2-voetafdruk van een bedrijf.
Lees verderDuurzame textiel industrie met ERP software
U hier lezen hoe bedrijven in de industrie processen duurzamer kunnen maken en hun imago kunnen verbeteren door middel van ERP-software.
Lees verderDuurzame SCM met ERP-software
Lees hier hoe u de duurzaamheid van uw supply chain waarborgt met een geschikte ERP-software.
Lees verder