Discrete productie
Business intelligence

Dé 3 business intelligence rapportages voor productie

Wat is business intelligence (BI) precies in de context van discrete productie?

ERP-systemen worden nu in bijna elk bedrijf gebruikt. Vooral discrete productiebedrijven vertrouwen op deze holistische systemen om hun productieprocessen en het gehele operationele proces efficiënter te maken. De globaliserende markt en de bijbehorende toenemende concurrentiedruk zorgt ervoor dat bedrijven in discrete productie moeten blijven innoveren. Klanten worden steeds veeleisender en vereisen ze uitstekende klantenservice op alle kanalen. Als een bedrijf zijn aanbod aan zijn klanten uitbreidt met betrekking tot de ondersteuning, wordt dit snel standaard en wordt dit ook van andere bedrijven verwacht.

Hetzelfde geldt voor de aard van de te produceren artikelen. Voortdurend nieuwe functies en de digitalisering van alle artikelen vereisen in toenemende mate bedrijven van de discrete productie. Een wasmachine moet bijvoorbeeld vandaag via de app kunnen worden bediend, of de stofzuiger moet ook automatisch en onafhankelijk zijn werk doen. Als u een trend mist, kan dit ernstige gevolgen hebben voor het hele bedrijf, ongeacht de traditie.

Wat is business intelligence?

Maar wat is business intelligence? We komen deze term steeds weer tegen in de wereld van vandaag, en toch is het voor alle actoren niet altijd duidelijk wat het precies betekent. De term business intelligence zijn verschillende processen en procedures voor de systematische analyse van uw eigen bedrijf. Een grote verscheidenheid aan gegevens wordt in digitale vorm verzameld, geëvalueerd en visueel weergegeven. Het doel is om nieuwe inzichten te verkrijgen van het bedrijf die niet met het blote oog zichtbaar zouden zijn geweest.

Op deze manier kunnen bedrijven zich onderscheiden van hun concurrentie en uiteindelijk meer marktaandeel winnen, ook door de markt of zelfs de concurrentie te evalueren. Speciale softwaretoepassingen worden gebruikt die verschillende methoden gebruiken om de gegevens te evalueren. Of het nu gaat om OLAP, text mining, data mining, web mining, etc., de evaluatie-opties worden steeds diverser en intelligenter.
De verbinding tussen BI-tools en ERP-systemen is essentieel. BI-tools halen de onderliggende gegevens uit het ERP-systeem, hoewel de eigenlijke analyse niet altijd rechtstreeks in het ERP-systeem zelf plaatsvindt, maar in een afzonderlijke database - het datawarehouse. Dit hangt samen met de vaak ongeschikte structurering van de gegevens in het ERP-systeem.

ERP-systemen bieden vaak ook niet de mogelijkheid om gegevens van derden van bijvoorbeeld concurrenten of wetenschappelijke studies op te nemen. De voortdurende wijzigingen in de gegevens in het ERP-systeem maken het ook moeilijker om gerichte evaluaties in het systeem zelf te maken. Veel leveranciers van ERP-systemen bieden nu echter ook evaluatie rechtstreeks in het ERP-systeem en hebben veel van de bovengenoemde problemen opgelost.

Elementair gegevensbeheer

Beheer van stamgegevens wordt vaak verwaarloosd. Bedrijven aarzelen om tijd te besteden aan het corrigeren en aanvullen van hun bestaande gegevensvoorraad, wat een probleem wordt wanneer ze proberen inzichten te verkrijgen uit de gegevens. De kwaliteit van de gegevens moet aan veel criteria voldoen. Ze moeten dus duidelijk, volledig en consistent zijn. Ook foutloos, up-to-date en redundantievrij. Datakwaliteit kan ook worden gemeten, maar dit brengt een aantal extra uitdagingen met zich mee, maar we maken ons hier minder zorgen over. In plaats daarvan willen we de verschillende evaluatieopties bekijken die mogelijk zijn met business intelligence in verband met ERP-systemen voor discrete productie.

Zoals in het begin vermeld, gaat het om de strategische evaluatie van gegevens om nieuwe kennis op te doen in een ondernemerscontext. Wanneer u naar BI zoekt, komt u snel de zogenaamde OLAP-kubussen tegen. Maar wat zijn deze kubussen eigenlijk?

OLAP-analyses voor specifieke vragen

OLAP staat voor Online Analytical Processing en is in wezen een op hypothese gebaseerde analysemethode waarbij een aanname kan worden vervalst of zelfs geverifieerd. OLAP-systemen verkrijgen hun gegevens rechtstreeks uit het ERP-systeem of in een extra datawarehouse. In principe zijn er ook verschillende OLAP-formulieren die verschillende analyses mogelijk maken, afhankelijk van de oriëntatie. Ze zijn allemaal gebaseerd op de multidimensionale evaluatie van bedrijfsindicatoren die moeten worden bekeken en geëvalueerd met behulp van verschillende dimensies.

De OLAP-kubus wordt gebruikt om de resultaten te visualiseren. Zo wordt bijvoorbeeld de relatie tussen tijd, klanten en een specifiek product weergegeven. Aanvullende subcategorieën kunnen ook worden opgenomen, zodat aan het einde precies kan worden getoond hoe bijvoorbeeld verkoop, voorraad en verkoop afhankelijk zijn van de periode, vestiging, verkoper of product. Een analist kan OLAP gebruiken om een specifiek verzoek in te dienen en een gedetailleerd antwoord van de toepassing te krijgen.

Datamining als basis

De term datamining wordt gebruikt om de gerichte zoektocht naar gegevens te beschrijven om nieuwe kennis te verwerven in een ondernemerscontext met het expliciete doel om nieuwe dwarsverbindingen en trends te herkennen. Datamining wordt nu gebruikt als een overkoepelende term voor het verkrijgen van kennis uit databases, hoewel dit aanvankelijk een subcategorie vormde. Mining is echter een ietwat misleidende term omdat het geen kwestie is van het genereren van gegevens, maar van het extraheren van kennis uit de gegevens.

In essentie verzamelt en selecteert datamining eerst gegevens voordat deze worden opgeruimd, opgemaakt en vervolgens aan de daadwerkelijke analyse worden onderworpen. Bij het evalueren van de gevonden patronen worden deze bekeken door analisten en kan de opgedane kennis worden gebruikt.

Datamining omvat verschillende inzichten. Enerzijds wil je uitschieters, objecten, mensen, enz. identificeren en vervolgens groeperen, classificeren en associëren op basis van overeenkomsten. Regressie-analyse gaat ook over het identificeren van relaties tussen verschillende afhankelijke en onafhankelijke variabelen.

Dit is vooral belangrijk bij discrete productie

Business intelligence omvat veel van dergelijke applicaties die een bedrijf spannende en nieuwe inzichten in zijn eigen bedrijfsomgeving kunnen bieden. Er zijn talloze andere tools, die allemaal een enorm potentieel hebben. Als u op de lange termijn in de markt wilt overleven, is het altijd belangrijk om te weten wat de volgende trend, de volgende innovatie en de volgende vereiste in het bedrijf zal zijn. Vooral de discrete productie staat constant onder druk om haar eigen producten te optimaliseren, verder te ontwikkelen of nieuwe innovaties aan het licht te brengen.

Concrete kennis van uw eigen klanten, uw eigen processen en de daadwerkelijke markt is essentieel. Kennis garandeert dan een voorsprong op de concurrentie. Wedden op het verkeerde paard kan ernstige gevolgen hebben voor een bedrijf, vooral als de beslissing voor of tegen een bepaalde uitdrukking gebaseerd is op gevoelens en niet op gegevens. BI biedt het management consistente en geldige inzichten waarover een beslissing veel beter kan worden genomen - op voorwaarde dat de gegevens correct zijn. Gegevens worden niet voor niets het goud van de toekomst genoemd.

ERP-software voor MKB

Lees hier welke eisen kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) stellen aan ERP-software.

Lees verder

ERP-software voor kleine bedrijven

Ook kleine bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. Hier leest u welke eigenschappen een geschikt systeem moet hebben.

Lees verder